Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Lucrările celei de-a VII-a Conferințe Naționale a UAR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC06908

Sâmbătă 2 iulie a avut loc la București ce-a de-a VII-a Conferință Națională a Uniunii Armenilor din România.La lucrări au participat 120 de delegați reprezentând cele 14 sucursale ale UAR și Municipiul București. După intonarea imnului de stat al Armeniei și României a luat cuvântul E.S. Hamlet Gasparian, Ambasador al Republicii Armenia care a mulțumit Uniunii Armenilor pentru activitatea depusă în ultimii patru ani și a subliniat importanța organizației în relațiile cu Patria mamă, Armenia. Domnia sa a evocat activitațile pe care UAR le desfășoară în scopul păstrării identității naționale dar și rolul important al reprezentanților UAR,în special  a președintelui  Varujan Vosganian și a vicepreședintelui Varujan Pambuccian  care prin activitatea lor au contribuit la o mai bună imagine a armenilor nu doar în România dar și în Armenia și Diaspora.DSC06915

Apoi a luat cuvântul domnul Varujan Vosganian care, în deschidere, a rugat să fie ținut un moment de reculegere în memoria celor dispăruți  în ultimii 25 de ani, armeni care prin activitatea lor au contribuit la prestigiul Uniunii Armenilor. S-a menționat că  în anul 2019 Uniunea Armenilor din România va împlini 100 de ani de existență și trebuie să pregătim acest eveniment deosebit în viața comunității.

A fost citit mesajul domnului Ara Echighian, președinte al Organizației RAFFI din Los Angeles (vezi aici)

În continuare a fost prezentat un bilanț al activităților desfășurate de UAR în ultimii 5 ani și a fost subliniat rolul pe care l-au jucat sucursalele în diversificarea manifestărilor în plan cultural. S-au evidențiat sucursalele din Bacău, Cluj, Gherla care, constant organizează activități cu un impact semnificativ nu doar în rîndul comunității armene locale. În ultimii ani Uniunea Armenilor a înființat noi sucursale, la Roman și Baia Mare, reprezentanții  aleși fiind activi în organizarea unor acțiuni în plan local.  Au fost trecute în revistă marile proiecte organizate, ca de exemplu Festivalul Strada Armenească, ce a devenit în ultimii trei ani un  reper în activitatea culturală a Capitalei,  la acest festival participând invitați din Armenia dar și reprezentanți ai altor minorități din România. Domnul Vosganian a menționat rolul jucat de tinerii din comunitate în organizarea acestui festival.  S-a menționat că în această toamnă se va organiza, împreună cu Muzeul Național de Istorie a României, o mare expoziție legată de istoria armenilor din spațiul românesc în colaborare cu Ministerele culturii din România și Armenia.DSC06900(1)

În activitatea sa Uniunea Armenilor a fost alături de Arhiepiscopia Bisericii Armene din România  în realizarea multor manifestări cu caracter religios și a susținut  permanent  acțiunile ei ca de exemplu vizita Catolicosului Karekin II în România ( în anul 2012).

Pentru activitatea lor mulți reprezentanți ai comunității au fost  răsplătiți cu ordine, medalii și diplome din partea Statului armean ca o recunoaștere a rolului lor jucat în păstrarea identității armene. Varujan Vosganian a dat citire unei liste ce cuprinde personalități armene din lumea culturală, științifică, literară ce au fost recompensate.

DSC06945

Apoi a luat cuvîntul deputatul Varujan Pambuccian care a prezentat activitatea sa parlamentară ca reprezentant al UAR în Camera Deputaților,  relația cu ceilalți reprezentanți ai minorităților naționale  din Cameră. Domnia sa a subliniat că grupul minorităților naționale a reușit să depășească  problemele ivite în actuala mandat și au contribuit constant la activitatea parlamentară. La rîndul său domnul Pambuccian a vorbit de rolul reprezentanților din sucursale la diversificarea activităților noastre și a reamintit de importanța tinerilor în a continua consolidarea construcției acestei comunități. “Dacă în istoria acestei comunități  am avut cîteva valuri de armeni care au sosit în România, avem datoria, în continuare, să păstrăm  și să consolidăm  ceea ce am clădit iar valurile ce vor urma să continue munca înaintașilor.” -a spus domnul Pambuccian.

A urmat aprobarea noului Statut al Uniunii Armenilor din România care a fost supus dezbaterii membrilor comunității  și a suferit mai multe modificări.  Cu doar patru noi amendamente, propuse în Congres, Statutul a fost aprobat și va fi înregistrat la judecătorie.

Ultimul punct al ordinii de zi a fost alegerea noii conduceri.

DSC06925

Pentru funcția de președinte al UAR  s-a primit o singură candidatură, a domnului Varujan Vosganian, care a fost reales în această funcție. Domnul Varujan Pambuccian a fost reconfirmat pentru a fi candidatul UAR la alegerile parlamentare din luna noiembrie. Comitetul de conducere este format din 37 de membri, reprezentanți din cele 14 sucursale ( Pitești, Constanța, Tulcea, Brăile/ Galați, Focșani, Bacău, Roman, Suceava, Iași, Botoșani, Baia Mare, Gherla, Cluj, Dumbrăveni) plus Municipiul București.

Lucrările Congresului UAR au reafirmat dorința armenilor de a-și păstra, în continuare, identitatea, cultura, credința lor într-o Românie în care conviețuiesc de aproape un mileniu.

Biroul de presă al UAR