Redactor

BUCUREȘTI | Lansarea cărții despre personalități armene…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

din România, semnată de ziarista Madeleine Karacașian

În ziua de 15 mai 2022, în sala Casei de cultură „Victoria și Hovsep Dudian” a avut loc lansarea cărții „Personalități armene din istoria modernă și contemporană a României” (ed. II), realizată de ziarista Madeleine Karacașian. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Armenilor din România, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România și editura „Ararat”. În rândul publicului s-au aflat mulți invitați care se regăsesc în acest dicționar. Cuvântul de deschidere l-a avut Varujan Vosganian, președintele UAR, care, printre altele, a spus: „Această lucrare este bazată pe dovezi de netăgăduit, multe inedite și care cu siguranță vor constitui un material extrem de important când vom reuși să facem o întreagă enciclopedie a armenilor din România. Cartea de față arată că nu doar trecutul îndepărtat este valoros pentru noi, dar și trecutul recent, iar doamna Karacașian este din cale afară de contemporană cu noi”.

Apoi a vorbit PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, care a lăudat munca autoarei, menționând: „Unul dintre cei care evocă trecutul comunității armene dar îl reînnoiește în forma sa prezentă este și doamna Madeleine Karacașian care a fost, printre preocupările sale, și o punte între comunitatea noastră de România și Armenia. Există viziuni care judecă forța unui popor după resursele lui financiare, dar eu cred că vigoarea unui popor este cultura. Și unul dintre apărătorii și promotorii culturii noastre armenești este doamna Karacașian”.

Dintre persoanele prezente la lansare au vorbit Simona Condurățeanu, doctorul Stephan Poen din Italia, Sevag Hairabedian, doctorul Ștefan Cristea, Ruzanna Varderesyan, Vahe Hovakimyan, care, la rândul lor, au menționat importanța apariției acestui volum și rolul remarcabil al autoarei în viața culturală a comunității.

La sfârșitul evenimentului, a vorbit doamna Madeleine Karacașian care le-a mulțumit celor prezenți, dar și celor care au ajutat-o în realizarea acestei lucrări. Autoarea a mai adăugat: „În urmă cu doi ani, am propus o nouă ediție pentru care m-am documentat și sunt o sută de pagini în plus și cca o sută de personalități adăugate din trecut și din prezent, din străinătate și din România. Au fost situații când a fost foarte greu să găsesc urmași ai unora din cei prezentați în dicționar”.

În cazul urmașilor celebrului caricaturist Cik Damadian, căutările consecvente ale domniei sale au ajuns până în Statele Unite unde a trăit fiul lui, Aram Damadian, care, din păcate, deja murise. Cu toate acestea, autoarea a reușit s-o găsească pe fiica caricaturistului, Maia Damadian, care trăiește în Belgia.

Foarte interesant este și cazul tenorului Guirag Sakâzlian: „Ca să aflăm când s-a născut, prietena mea din New York a luat legătura cu administratorul din cimitirul de acolo și anul nașterii a fost găsit pe crucea de la mormântul lui”- a spus Madeleine Karacașian.

În aceste căutări, pe autoare au ajutat-o foarte mult și sursele pe care le-a găsit pe internet.

O felicităm pe doamna Madeleine Karacașian și îi urăm mult succes în continuare.

ARARAT