Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Întâlnirea Tinerilor Armeni din Europa de Sud Est

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

poza intalnire tineret 1
Vineri, 20 februarie 2015 a avut loc, la sediul Ahiepiscopiei Bisericii Armene din România, Întâlnirea Tinerilor Armeni din Europa de Sud Est. Întâlnirea a avut loc în contextul organizării Conferinței Regionale Europeane a Tinerilor – ACYU, ce s-a desfășurat în București, Berlin și Milan în perioada 19-22 februarie 2015. Cele trei întâlniri au fost organizate cu binecuvâtarea Sanctității Sale Karekin II, Catolicos și Patriarh Suprem al Tuturor Armenilor și patronajul spiritual al Arhiepiscopului Hovnan Derderian, Arhiepiscopul Bisericii Armene a Americii de Vest.

Întâlnirea de la București a avut loc sub înalta președinție a Înaltpreasfințitului  Arhiepiscop Hovnan Derderian, Arhiepiscopul Bisericii Armene a Americii de Vest și cu participarea Presfințitului Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, Precuviosului Arhimandrit Tovma Khachatryan, Paroh al Parohiei Armene din Italia și responsabil pe tineret la nivel European, precum și clerici și tineri delegați din Armenia, Bulgaria, Grecia, România și Ucraina.

La deschiderea evenimentului a fost prezent Excelența Sa Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Armenia în România, care a prezentat un cuvânt de deschidere și un mesaj de bun venit participanților, subliind rolul important al tinerilor armeni în dezvoltarea și progresul comunităților armenești din Diaspora și necesitatea implicării lor în viața de comunitate.

20150220_083322

Inaintea începerii întâlnirii de tineret a avut loc o Slujbă de Dimineață – Jamergutiun, oficiată de către Presfințitului Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania și Înaltpreasfințitului  Arhiepiscop Hovnan Derderian, Arhiepiscopul Bisericii Armene a Americii de Vest, împreună cu clerul bisericesc și  cu participarea tinerilor prezenți la întâlnire.

20150220_094153

Ulterior a avut loc o vizita la Centrul Cultural Dudian și la sediul Uniunii Armenilor din România, cea din urmă fiind cu participarea domnului deputat Varujan Pambuccian și domnul Sirun Terzian, vicepreședinți ai Uniunii Armenilor din România. Aceștia au prezentat misiunea și activitatea Uniunii, precum și programele și proiectele acesteia, iar domnul Varujan Pambuccian a vorbit despre proiectele de viitor și necesitatea unor proiecte comune europene împreună cu alte organizații armenești din Europa în contextul Centenarului Genocidului Armean și întărirea relațiilor intercomunitare din Diaspora.

La începutul lucrărilor, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Hovnan Derderian și Presfințitul Episcop Datev Hagopian le-au urat bun venit tinerilor participanți și au subliniat importanța organizării a astfel de evenimente și a implicării tinerilor. De asemenea, Episcopul Datev Hagopian și-a arătat disponibilitatea de a găzdui astfel de evenimente oricând, explicând că tinerii sunt un pilon important al comunităților armenești din Diaspora și că aceștia reprezintă viitorul nostru.

Pe parcusul întâlnirii tinerii s-au prezentat, iar delegații și-au prezentat pe scurt activitățile de tineret în comunitățile lor. Gevorg Mkrtchyan, reprezentantul ACYU (Armenian Church Youth Union), a prezentat activitatea organizației și s-au discutat punctele de pe propunerea ordinii de zi a Congresului ACYU ce va avea loc la Ecimiadzin în luna iunie a anului curent.

Din partea Organizatiei Tineretului Armean din România (AYO) au participat peste 10 tineri, 6 tineri fiind din conducerea acesteia și o parte fiind studenți armeni în Romania. Vahe Hovakimyan, reprezentant AYO România, a prezentat pe scurt activitatea organizației de la înființare până acum și necesitatea dezvoltării unui proiect regional sau european în domeniul educației armene.

La sfârșitul întâlnirii s-au concluzionat două propuneri concrete, una de colaborare și ajutorare a organizațiilor de tineret din Armenia și a doua de a prezenta un proiect pilot în domeniul educației armene. De asemenea, s-a stabilit că anual să aibă loc aceste întâlniri regionale, iar țara gazdă va fi aleasă în baza unor criterii.

poza intalnire tineret 2

În încheiere, Presfințitul Episcop Datev Hagopian i-a multumit Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Hovnan Derderian pentru inițiativa de a organiza această întâlnire la București, tinerilor delegați precum și tinerilor din România pentru participare și organizare și Uniunii Armenilor din România pentru sprijinul logistic acordat.