Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Consultări politice între Ministerele Afacerilor Externe ale Armeniei și României

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În data de 17 iulie, la București, a avut loc o rundă de consultări politice între ministerele de afaceri externe ale Armeniei și României. Delegația armeană a fost condusă de Șeful Departamentului Europa al MAE, Gagik Galatchian, iar partea română a fost reprezentată de doamna Adriana Stănescu, Director General al Departamentului pentru Relații cu Vecinătatea Estică, Trimis Special pentru Parteneriatul Estic, Ministerul Afacerilor Externe al României. Ambasadorul Republicii Armenia în România, Sergey Minasyan a participat de asemenea la runda de consultări politice.

În cadrul consultărilor au fost discutate în detaliu, un spectru larg de chestiuni, care se referă la relațiile armeano-române și care prezintă interes comun, inclusiv dialogul în domeniile politic, economic și cultural, precum și etapele care se cer a fi parcurse spre activizarea pașilor în diverse domenii sectoriale de cooperare.

Partea armeană și-a exprimat recunoștința față de autoritățile române pentru păstrarea patrimoniului cultural al armenilor din România și pentru, grija și atenția manifestată față de comunitatea armeană.

Părțile au abordat subiecte ce țin de realțiile dintre Armenia-UE, Parteneriatul Estic, precum și perspectivele de cooperare dintre cele două țări în cadrul organizațiilor internaționale.

Părții române i-au fost prezentate ultimile evoluții ale situației politice din Armenia, importanța ratificării Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat dintre Uniunea Europeană și Republica Armenia, pașii întreprinși de Armenia și copreședinții grupului de la Minsk al OSCE pentru continuarea procesului de soluționare a conflictului din Artsakh. Au fost abordate și alte chestiuni care țin de securitatea regională.