Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ DEDICATĂ LUI H. Dj. SIRUNI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSC_0343

deschiderea conferinței – academicianul Dan Berindei

 

La 15 octombrie, la Academia Română s-a desfășurat conferința internațională dedicată împlinirii a 125 de ani de la nașterea eminentului istoric și armenolog român de origine armeană, academicianul Hagop Dj. Siruni (1890-1973). La conferință au participat cercetători din România, Armenia, Franța și Turcia.

În deschiderea conferinței au luat cuvîntul academicianul Dan Berindei, ambasadorul Armeniei în România, E.S. Hamlet Gasparian, președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, Întîistătătorul Bisericii Armene din România, Episcop Datev Hagopian, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, Șerban Tanașoca, și directorul Institutului de Armenologie din Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs.

DSC_0347

ambasadorul Armeniei în România, E.S. Hamlet Gasparian

Vosganian

președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian

Datev

Întîistătătorul Bisericii Armene din România, Episcop Datev Hagopian

 

DSC05188

directorul Institutului de Armenologie din Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs

DSC05177

directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, Șerban Tanașoca

“Activitatea lui Hagop Siruni depășește granițele țărilor în care a trăit. Acesta și-a petrecut primii 32 de ani din viață în mediul armenesc de la Constantinopol, devenind încă din tinerețe un luptător pentru progres și schimbare. Stabilindu-se în România grație ocrotirii lui Nicolae Iorga, își trăiește aici restul vieții, zece ani petrecîndu-i în gulagul siberian, din care și o scurtă perioadă în Armenia sovietică. Acest destin excepțional i-a permis acumularea unui mare volum de cunoștințe, a unui uriaș bagaj de valori culturale și spirituale, pe care l-a materializat în cuprinzătoarele sale studii realizate în mai multe limbi și domenii”, a spus, printre altele, ambasadorul Armeniei.

DSC05190

Profesorul Raymond Kevorkian de la Universitatea Paris VIII

DSC05194

profesorul Ayhan Aktar

DSC05210

academicianul Andrei Pippidi,

Profesorul Raymond Kevorkian de la Universitatea Paris VIII, profesorul Ayhan Aktar de la Universitatea Bilgi din Istanbul, academicianul Andrei Pippidi, doctorul Andrei Timotin, scriitorul și publicistul Bedros Horasangian, șeful catedrei de istoria artei armene de la Universitatea de Stat din Erevan, doctor Levon Ciukaszian, cercetătorul superior al Institutului de Studii Orientale al Academiei Naționale de Științe a Armeniei, Karine Avetian, și parohul bisericii armene din Pitești, preot Hetum Tarverdian, au ținut prelegeri despre mutațiile politice survenite în Imperiul Otoman la începutul secolului al XX-lea și eliminarea elitei armene, despre diferitele perioade din viața și activitatea lui Hagop Siruni și despre aportul său la studierea și propagarea culturii armene.

DSC05225

doctor Levon Ciukaszian

DSC05232

dr. Andrei Timotin

DSC05222

Bedros Horasangian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC05217

Patrice Djololian

 

 

Nepotul de frate al lui Hagop Siruni, Patrice Djololian, sosit de la Paris, a prezentat o interesantă expunere despre frații Djololian și serviciile aduse de aceștia națiunii armene.

În paralel cu conferința, în sălile Academiei Române s-a deschis o expoziție cu fotografii, cărți și documente de arhivă referitoare la Hagop Siruni. Revista “Ararat” a publicat un supliment dedicat lui H. Dj. Siruni.

Avînd în vedere aportul excepțional adus dezvoltării armenologiei de către marele savant, la 14 octombrie Haypost (Poșta Armeană) a emis o carte poștală – “125 de ani de la nașterea lui Hagop Siruni”.

La rîndul său, încă din 2012 Academia Română i-a acordat lui Hagop Siruni titlul de membru post-mortem pentru întreaga sa activitate în slujba istoriei și culturii românești, cât și armenești si universale.

DSC05235

Karine Avetian

Hetum

preot Hetum Tarverdian

Conferința a fost organizată prin eforturile comune ale Academiei Române, Institutului de Studii Sud-Est Europene, Ambasadei Republicii Armenia, Uniunii Armenilor din România, Eparhiei Armene din România, Institutului de Orientalistică al Academiei Naționale de Științe a Armeniei, Muzeului de Literatură și Artă “Eghișe Cearenț” de la Erevan, precum și ministerelor armene ale Culturii și Afacerilor Externe.DSC05259DSC05258

DSC05261