Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Comemorarea victimelor masacrelor de la Sumgait ( Azerbaidjan)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

” La 24 februarie a.c. la București a avut loc o manifestare dedicata celei de-a 31-a comemorări a tragediei de la Sumgait . Episcopul Datev Hagopian a celebrat în Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril din Bucuresti Sfanta liturghie și apoi un parastas în memoria victimelor nevinovate masacrate la Sumgait . Apoi, a avut loc ceremonia depunerii de coroane de flori la khaci-kar-ul (cruce de piatra sculptata) din curtea bisericii la care au participat reprezentanti ai ambasadei Republicii Armenia la Bucuresti, ai Uniunii Armenilor din România si ai Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.
În discursul său, Ambasadorul Sergey Minasyan a subliniat importanta colaborarii dintre institutiile statului,ale bisericii si ale diasporei in organizarea manifestarilor legate de comunitatea armeana si in caile de realizare a lor .

“În 1988, intre 27-29 februarie, ca răspuns la initiativa pasnica a populației armene din Nagorno Karabah ca enclava Nagorno Karabah să iasă din componenta Azerbaidjan-ului sovietic, autoritățile din Azerbaidjan au declansat în Sumgait și alte orașe din Azerbaidjan exterminarea populației armene pasnice, însoțită de distrugerea și jefuirea proprietăților armenilor. Au trecut 31 de ani de la tragedie, însă organizatorii acestor atrocități nu sunt încă cunoscuți de comunitatea internațională, iar faptuitorii au rămas nepedepsiți. Această impunitate a generat noi crime împotriva poporului armean și a dezlănțuit războiul în Nagorno-Karabah. Pastrarea vie a amintirii victimelor pogromului de la Sumgait, precum și atribuirea unei evaluări istorice și politice adecvate a acestei crime imprescriptibile, constituie scopul nostru comun “, a declarat ambasadorul.” (mfa.am)