Arhiepiscopia Armeana

BUCUREȘTI / Comemorarea a 106 ani de la Genocidul armean, în cadrul Eparhiei Armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Comunitatea armeană din România și-a alăturat glasul de rugăciune celor din Diaspora și Armenia întru preaslăvirea Sfinților Martiri din 1915.

          Din Înalta rânduială a Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, pe data de 23 aprilie, orele 22:00, s-au auzit clopotele Catedralei Armene din Bucuresti, alăturându-se celorlalte biserici din întreaga lume, in memoria Sfinților Martiri.

          Pe data de 24 aprilie s-au depus coroane de flori și s-au comemorat Sfinții Martiri la monumentele dedicate acestora în mai multe orașe din țară.

          Duminică, 25 aprilie, după oficierea Sf. Liturghii Preasfinția Sa Episcopul Datev Hagopian în coslujire cu preoții a săvârșit slujba specifică preaslăvirii Sfintilor Martiri ce s-a desfăsurat în fața monumentului dedicate genocidului din curtea Catedralei. La această slujba au asistat Excelența Sa dl. Sergey Minasyan, Ambasadorul Armeniei în România, dl. Varujan Vosganian, Președinte UAR, membrii consiliilor eparhiale și parohiale, precum și credincioși din cadrul parohiei. Înaintea depunerii de coroane s-a dat citire mesajelor trimis de către Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (vezi linkul), precum și cuvântul Preasfințitulul Episcop Datev Hagopian (vezi linkul).

Totodata s-au rostit mesaje și din partea Ambasadei și Uniunii Armenilor de către reprezentanții acestora. Un frumos moment a fost realizat de către copiii din cadrul comunității prin depunerea de flori la monument si recitarea de poezii de către Davit Karamyan si Mamikon Minasyan.

După care programul a continuat cu lansarea cărtii „Zile de coșmar” scrisă de Carnig Stepanian și tradusă de d-na Madeleine Karacașian, care a făcut prezentarea volumului.

La sfârșitul evenimentului cei prezenți au putut vedea expoziția în aer liber expusă pe gardul bisericii prin grija UAR cu fotografii și materiale dedicate genocitului armean.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România