Mihai Stepan Cazazian

BRUXELLES / ”O Europă a Diasporelor”, punte de legătură între armenii, evreii, romii și asirienii care trăiesc în Europa

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

1F8A2084

Parlamentul European a găzduit luni, 2 mai, Conferința “O Europă a diasporelor”, organizată în colaborare cu Phiren Amenca, Uniunea Generală Armeană de Binefacere din Europa, Uniunea Europeană a Studenților Evrei și prin Programul Europa pentru Cetățenii Uniunii Europene, aducându-i la discuții pe armeni, evrei, romi și asirieni.

În cadrul conferinței s-a decis crearea unui proiect denumit ”Pentru o Europă a Diasporelor”, care să aducă împreună organizații, personalități din mediul academic și activiști, pentru o mai bună cunoaștere a diasporelor și a problemelor lor, și prin care să se realizeze schimburi de bune practici.

Proiectul subliniază faptul că diasporele reprezintă ”un rezultat al istoriei Europei, o parte din tapiseria europeană”, fiind accentuată contribuția acestora la crearea civilizației europene, așa cum o vedem astăzi. În document se oferă și o definiție a diasporelor, care sunt văzute ca niște ”comunități transnaționale care împărtășesc o moștenire culturală comună transmisă prin generații”, așa cum spune Ismael Cortez, membru al Institutului de Filosofie din cadrul UNESCO.

1F8A2194

Discuțiile din cadrul conferinței s-au axat în special pe două subiecte de interes, respectiv rolul educației și nevoia de a purta ”discuții inclusive”. Acest capitol al proiectului îi vizează pe copii din diaspore pentru care trebuie create oportunități pentru a învăța despre tradițiile lor, subliniindu-se în aceeași măsură și importanța învățării limbii materne.

În privința așa-ziselor ”discuții inclusive”, este atrasă atenția asupra absenței diasporelor din discuțiile ce au loc în mediile jurnalistic, din curriculum educațional, al industriei de divertisment și din discursul public, medii care fac legătura directă între acestea și publicul larg și prin care s-ar putea realiza o mai bună înțelegere a lor. De asemenea, a fost subliniată importanța cunoașterii și aducerii aminte a genocidelor și a efectelor negative generate de negarea lor. ”Este necesară o mai bună recunoaștere a specificității diasporelor ca fenomen. Avem nevoie de un angajament foarte clar în această privință”, a spus Vicente Rodriguez, membru al Organizației Internaționale a Romilor TernYpe. Acesta a subliniat și ideea importanței luptei comune pentru recunoașterea, restabilirea valorilor și împotriva rasismului și a naționalismului din Europa.

Jordi Sebastia, co-președinte al Intergrupului Parlamentului privind Minoritățile Naționale, Comunități și Limbi Tradiționale, a afirmat că ”este posibilă păstrarea identității diasporelor și de asemenea împărtășirea unor valori comune cu privire la drepturile omului și democrația în Europa, dar acest lucru necesită un efort”.

1F8A2260

Nicolas Tavitian, președintele Uniunii Generale de Binefacere Armeană din Europa crede că ”identitatea oamenilor a fost instrumentalizată pentru putere, opresiune și conflict. Avem nevoie urgent de o nouă etică a diasporelor. Aceasta este ceea ce oferă acest document.”

 

În cadrul conferinței a avut loc și ceremonia de premiere a câștigătorului concursului de fotografie ”O Europă a Diasporelor”, aceasta fiind subsemnata, cu fotografia intitulată ”Joia Mare”. Printre primii trei finaliști ai competiției de fotografie s-au numărat și Albero Modiano și Maxim Flora. Cele mai bune douăzeci de fotografii selecționate de membrii juriului, din care au făcut parte John Stanmeyer, Alex Monie, Artur Conka, Tatevik Revazian, Benny Fischer, Vicente Rodriguez Fernandez, au fost expuse în Parlamentul European în cadrul conferinței. Fotografiile, care pot fi văzute aici, ilustrează viața și tradițiile diasporelor armene, evreiești, roma și asiriene din Europa.

13082576_1588482171443201_5352656962729024551_n

“Joia Mare” fotografie de Andreea Tănase

Proiectul ”O Europă a Diasporelor” reprezintă o rețea a diasporelor din Europa și are ca scop afirmarea noțiunii că diasporele sunt parte din istoria Europei de multe secole, fiind recunoscută contribuția importantă pe care au adus-o acestea la dezvoltarea Europei. Proiectul promovează ideea că identitățile din Europa nu trebuie legate de un teritoriu sau de o sursă de autoritate pentru a fi legitime și valoroase.

În cadrul Conferinței au luat cuvântul James Derounian, lector la Universitatea Gloucestershire din Marea Britanie, Prof. Rainer Schulze, istoric, Universitatea Essex, Michael Privot, directorul Rețelei Europene Împotriva Rasismului, Frank de Boer, directorul Biroului din Bruxelles al Uniunii Federale a Naționalităților Europene, Yervant Zoryan, directorul Colegiului Virtual Armean, Kristina Cunningham, Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educație și Cultură și alții.

Andreea Tănase

One Response to BRUXELLES / ”O Europă a Diasporelor”, punte de legătură între armenii, evreii, romii și asirienii care trăiesc în Europa

  1. Maria Erzian May 7, 2016 at 6:14 pm

    Felicitari Andreei Tanase. Bravooo! Asa DA!