Redactor

BOTOȘANI Sărbătorirea Zilei Independenței Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

botosani.jpg

La Botoşani manifestările armenilor la această zi au devenit tradiţionale. Sâmbătă 21 septembrie, chiar în ziua aniversării Armeniei, ele au început cu o slujbă religioasă în biserica armeană Sfânta Maria, oficiată  de preotul Kricor. Au participat alături de enoriaşii parohiei şi  invitaţi de la comunitatea armeană din Suceava.

Chiar în pronaosul bisericii a fost organizată o expunere de ziare şi reviste apărute în urmă cu 22 de ani, alături de alte documente care au reflectat momentul sărbătorit.

botosani 2.jpg

La sfârşitul slujbei preotul Kricor a vorbit despre manifestările organizate de armenii din România cu prilejul acestui eveniment şi despre participarea consilierilor parohiei din Botoşani, alături de cei din Bacău, la manifestările de la primăria municipiului Roman. „Familia armeană din România se dovedeşte de fiecare dată solidară şi armenii sunt foarte vizibili în comunităţile locale”.

Florin Simion Egner a prezentat un istoric al proclamării independenţei Armeniei. A amintit despre referendumul din martie 1991 organizat de preşedintele sovietic Gorbaciov şi sabotat de armeni şi de  referendumul din 21 septembrie 1991 în care 99% din populaţia Armeniei a votat pentru independenţă.  După declararea independenţei de Parlamentul armean, în ziua de 23 septembrie 1991, a venit recunoaşterea imediată a acelui act de către România, la 11 decembrie.  Deschiderea ambasadei Armeniei  la Bucureşti, în ziua de 24 aprilie 1994, a creat premizele unor relaţii privilegiate între cele două ţări.  Excelenţa Sa Hamlet Gasparian,  ambasadorul Armeniei, este astăzi artizanul acestor relaţii.  Primii paşi au fost înfrăţirea a  3 oraşe din România: Roman, Piteşti şi Focşani,  cu oraşe din Armenia. În perioada imediat următoare o delegaţie din Botoşani este invitată în Armenia pentru ca oraşul cu cea mai veche biserică armeană  din Europa, în care slujbele s-au ţinut constant timp de 663 de ani, să se înfrăţească cu un oraş din Armenia.

Manifestările comunităţii din Botoşani au continuat cu o sfinţire a strugurilor şi a tradiţionalelor bucate armeneşti pregătite de Viorica Popa, Ileana Trufaşu, Adela Valter şi Rodica Damian, bucate oferite tuturor celor prezenţi.

 

botosani 4.jpg

Evenimentele s-au încheiat cu vizitarea expoziţiei „Armenii, destinul unei naţii”,  deschise la Biblioteca Judeţeană Botoşani, expoziţie organizată de Viorica Popa şi Ana Teletin. Preotul Kricor a subliniat importanţa  acestei expoziţii de cărţi despre comunitatea armeană, reviste şi ziare, documente inedite şi fotografii organizată în ziua Armeniei într-un oraş în care istoria locală este marcată puternic de comunitatea armeană.

botosani 3.jpg

Cei prezenţi au fost invitaţi la lansarea cărţii „Case armene în Botoşani”, autori Florin Simion Egner şi Viorica Popa, eveniment anunţat la sfârşitul săptămânii viitoare.

 Florin Egner