BOTOȘANI / Un 8 Martie plin de semnificații
Ziua de 8 Martie a prilejuit pentru doamnele din comunitatea armeană din Botoșani întrunite la sediul Parohiei, dar și pentru invitatele acestora, prilejul împărtășirii împreună a lucrurilor bune din familie și din comunitate.
În Botoșani comunitatea armeană, așa cum a fost dintotdeauna, este și astăzi susținută esențial de femei, lucru dovedit de reprezentativitatea de la această întrunire de sărbătoare: Viorica Popa este lidera comunității armene din Botoșani de mai bine de două decenii; Ileana -Țuca Trufașu este membra foarte activă și plină de inițiativă a Consiliului Parohial; profesoara de matematici Adela Valter este lidera femeilor armene din Botoșani; Stela Aritonovici, provenită din una dintre cele mai vechi familii armene din Botoșani este simbolul gospodinei desăvârșite; Rodica Damian, specialista în dulciuri și alte mâncăruri tradiționale armene, este mama lui Vlad, botoșăneanul aflat în ultimul an la Facultatea de Teologie de la Ecimiadzin; Elena -Nuța Chirica este în statul de funcțiuni custodele muzeului, în realitate este cea care are în grijă și bună păstrare întreg inventarul comunității armene din Botoșani.
La fel cum se întâmplă și atunci când este vorba de treabă, sunt nelipsite de la sărbătoarea armencelor botoșănene: neobosita Aurica Valter, mama preotului Radu Kricor, cea care vine de la Suceava la fiecare slujbă religioasă la biserica “Sfânta Maria”; Vica Lazarovici, soția lui Guță Lazarovici, administratorul parohiei armene din Botoșani și totodată mama lui Cristian, membru al Consiliului Parohial; Elena Lichiardopol, generosul sponsor la fiecare activitate a parohiei armene din Botoșani; Irina Preda, cea care rămâne “frumoasa armeancă din Dorohoi”; Valentina Bercea, secretara Consiliului Parohial, persoana care asigură evidențele parohiei dar și cea care sprijină direct comunitatea în Consiliul Local al Primăriei municipiului Botoșani; Cristina Proca, contabilul-șef al Parohiei și al Filialei Uniunii Armenilor din România.
Alături de acestea au venit să sărbătorească împreună ziua de 8 Martie: Felicia Ruxandar, prietena comunității, cea care a “dirigentat” reabilitarea și consolidarea bisericii “Sfânta Maria”; Ana Teletin, responsabila domeniului “Etnii și Culte” de la Biblioteca județeană Botoșani, o adevărată cunoscătoare a istoriei, culturii și tradițiilor armene, alături de Ortansa – Oli Albu, șefa serviciului de relații externe a Primăriei Botoșani, cea care a mijlocit fiecare etapă în înfrățirea orașului Botoșani cu orașul armean Aștarak și de Gianina Bulmagă, directorul economic al Primăriei, cea care are gijă de finanțările locale date către comunitatea armeană.
Femeile rămân liantul esențial fără de care comunitatea armeană botoșăneană nu ar mai funcționa, nu s-ar mai păstra ca o familie, nu ar duce mai departe tradițiile și obiceiurile.
Și cum ar putea aceste Doamne să facă o întâlnire la sediul comun din Botoșani al Parohiei și al filialei botoșănene a Uniunii Armenilor din România, fără un remember față de toate femeile armene care au suferit de-a lungul timpului pentru a păstra nația și biserica armeană în zone atât de îndepărtate și în culturi atât de diferite. La întâlnirea din ziua de 8 Martie Viorica Popa a prezentat o carte, tradusă în România în urmă cu un deceniu, cartea Doamnei P. Captanian intitulată “Memoriile unei deportate armence”. Viorica a citit la sfârșit din cuvântul traducătoarei, d-na Tacui Sarchizian: “Femei armene, vegheați! Pentru ca niciodată, nimeni să nu ne poată lua copii! Să nu ne ia bărbații! Să nu ne ia căminele! Să nu ne ia visele, speranțele, dorința de viață! Să nu calce nimeni pe demnitatea noastră! Să iertăm, dar să nu uităm!”
O să spun întotdeauna: comunitatea armeană din Botoșani rămâne o comunitate susținută de femei – chiar dacă este reprezentată în multe situații de bărbați – și ea a rezistat și rezistă în continuare prin femeile care trudesc cu tenacitate pentru acest deziderat.
Altfel, la Botoșani a fost o sărbătoare foarte plăcută, o dovedesc fotografiile de grup și florile din jur.