Redactor

BOTOȘANI | ”Tipografic Majuscul” a deschis manifestările dedicate Zilei Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Un film cu un puternic impact emoțional. Este povestea adevărată – și prea puțin știută – a unui erou botoșănean care, deocamdată, are din partea orașului său doar o plăcuță comemorativă ce amintește de curajul unui elev care a luptat de unul singur cu Securitatea comunistă.

”Tipografic Majuscul” a deschis manifestările dedicate Zilei Armeniei

Filiala Botoșani a Uniunii Armenilor din România a decis să deschidă seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Armeniei (21 septembrie) cu proiecția unui film care prezintă povestea elevului-erou anticomunist Mugur Călinescu.

Miercuri seara, la sediul UAR din municipiul Botoșani, botoșănenii care au răspuns invitației organizatorilor au vizionat filmul “Tipografic majuscul”, în regia lui Radu Jude.

Rolul principal este interpretat de Șerban Lazarovici, cel care îi dă viață lui Mugur Călinescu. La fel ca elevul anticomunist Mugur Călinescu, și Șerban Lazarovici a absolvit Colegiul Național ”A.T.Laurian”, în prezent fiind student la Actorie.

”Tipografic Majuscul” a avut premiera la Botoșani pe 14 februarie 2020, exact în ziua în care se împlineau 35 de ani de la moartea lui Mugur. Ghinionul a făcut ca filmul regizat de Radu Jude să nu aibă un parcurs fericit, premiera având loc cu puțin timp înainte de pandemia care a închis mai toate instituțiile de cultură, printre ele și cinematografele.

Filmul prezintă povestea lui Mugur Călinescu, reconstituind fidel, după dosarele Securității, activitatea anticomunistă a botoșăneanului elev. Pelicula este completată de imagini din arhiva Televiziunii Naționale, din aceeași perioadă în care Mugur scria pe ziduri lozincile compromițătoare pentru Partidul Comunist.

Șerban Lazarovici a absolvit în anul 2020 Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, fiind totodată ani la rând membru al trupei de teatru ”Drama Club”. De altfel, era elev atunci când s-a prezentat la castingul pentru rolul lui Mugur Călinescu.

Șerban Lazarovici: E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului

-Șerban Lazarovici între premiera de la Botoșani și proiecția de la Uniunea Armenilor – filiala Botoșani. Erai student la limbi străine și cu multe planuri înainte. Ce s-a mai întâmplat în acest timp?

-Premiera a avut loc în 2020, a urmat pandemia… Eu mi-am terminat primul an la limbi străine, apoi în septembrie am dat admitere la UNATC București. Acum sunt în anul doi la Actorie, la clasa prof. Marius Gîlea.

-Cum a fost admiterea la teatru după experiența cinematografică, mai ales că vorbim despre un film al unui dintre cei mai cunoscuți regizori – Radu Jude?

-Există, din punctul meu de vedere și din ce am experimentat până acum, o oarecare diferență între teatru și film. Filmările la ”Tipografic Majuscul” m-au ajutat într-un fel să scap de unele emoții pe care le-aș fi putut întâmpina. Dar pentru admiterea de la teatru m-am pregătit diferit. E clar că m-a dezvoltat foarte mult, pe toate planurile, experiența filmului.

citește interviul integral pe botosaneanul.ro