Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI / Pe 4 noiembrie 2017 au început cursurile de limba armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 4 noiembrie, la sediul Uniunii Armenilor din Botosani, intr-o atmosfera prieteneasca si serioasa in acelasi timp, comunitatea armeana din Botosani a reinviat o activitate disparuta de multi ani din sanul ei: invatarea limbii armene.

Scolile armene din Botosani au fost infiintate si sustinute financiar  si moral (profesori, rechizite, chirie, manuale scolare, existand chiar  si o bursa pentru cursantii mai nevoiasi) de catre membrii comunitatii, dar copii  armeni , fiind in numar din ce in ce mai mic, au urmat treptat si scoli romanesti pentru o mai usoara integrare in societate. In preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial  scolile cu predare in limba armeana, una de baieti si alta de fete, si-au inchis portile.

Faptul ca membrii comunitatii nu inteleg limba, a fost permanent ca si o bariera  in comunicarea cu alti armeni din zone mai indepartate. “Nu incercam acum sa fim cei mai buni vorbitori de limba armeana, dar totusi mi-as dori macar sa intelegem si sa putem  rosti impreuna cu preotul in timpul slujbelor  religioase “Tatal nostru” asa cum se canta si se face in toate bisericile armenesti din intreaga lume “ a spus Cristian Lazarovici, initiatorul proiectului si Presedintele Uniunii Armenilor din Botosani.

“Complice” la acest curs de limba, cultura si istorie armeana a fost prietenul nostru,  dl. Arsen Arzumanyan,  vorbitor, pe langa cele doua dialecte materne, oriental si occidental, si a limbilor romana, rusa, engleza , araba. Arsen, un armean cu un cv impresionant pentru varsta lui ( absolvent a Universitatii din Erevan, doctor in stiinte politice,  expert în Departamentul Relațiilor Externe al aparatului Guvernului Republicii Armenia, consilier al ministrului economiei)  a acceptat propunerea armenilor botosaneni de-a ii initia in descifrarea limbii armene.

Nu mai putin de 15 persoane, adulti si copii, au raspuns invitatiei de a participa la acest curs, dar bucuria a fost mai mare fiindca din cei prezenti au fost si copii romani, prieteni , simpatizanti si participanti la activitatile organizate de Uniunea Armenilor.

La finalul lectiei  copii s-au bucurat de dulciuri, adultii de o cafea armeneasca, iar la plecare cu totii au spus in cor “ Hay enq- suntem armeni”!

Botosani, 4 noiembrie 2017