Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI | O zi de primăvară adevărată !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sâmbătă 12 martie la orele 11, “trecute fix”, în prezența a circa 40-50 de membrii, a avut loc Adunarea Generală Ordinară anuală a sucursalei Botoșani.

Am avut și oaspeti de seamă. La prezidiu au luat loc alături de președintele sucursalei, dl Cristian Lazarovici, Președintele Uniunii Armenilor din România, dl. Varujan Vosganian, Consulul Ambasadei Republicii Armenia la Bucuresti, dra Lia Mirzoyan, Preotul paroh Yeznik Torkomyan, și dl Mihai Preda, vicepreședintele sucursalei locale a UAR.

Dupa cuvântul de deschidere s-a trecut la derularea ordinii de zi cu citirea raportului de activitate al sucursalei pe anul 2021,cu activitătile programate pe anul 2022 si apoi discutii libere. Dl Vosganian a subliniat în mod admirativ activitătile desfăsurate în anul 2021 pe care, presedintele sucursalei, din modestie, nu le-a dat un accent de mare realizare. Tot dumnealui a mentionat faptul ca presedintele de la Botosani a fost primul din țară care a semnalat existenta la frontierele țarii a unui numar însemnat de refugiati armeni rezidenti în Ucraina, cărora va trebui să le acordăm ajutor umanitar. Totodata, Varujan Vosganian a evidentiat si efortul deosebit al presedintelui si al echipei de la Botoșani in acordarea suportului moral si sufletesc armenilor refugiati din Ucraina. Nu în ultimul rând a amintit si de vizita Excelentei Sale Dl. Sergey Minasyan, Ambasadorul Republicii Armenia la Bucuresti, insotit de dra. Lia Mirzoyan, ce asigura temporar la Botosani servicii consulare cetătenilor armeni. In aceasta perioada de circa doua saptamani li s-au asigurat conditii normale de trai unui numar semnificativ de armeni, îndeosebi mame cu copii mici si persoane în vârsta.

Presedintele Uniunii Armenilor din România a mentionat si de Recensământul Populației si Locuințelor unde armenii trebuie sa fie atenti în declararea etniei armene.

Ulterior a luat cuvântul si decanul de varsta, Gheorghe Lazarovici, care a vorbit de efortul depus de toată echipa sucursalei, de buna organizare si ajutorare a armenilor refugiati din Ucraina. Fiind impresionat pâna la lacrimi de prezența copiilor cu mamele lor, fugiti de spaima bombelor de acasă si care au gasit la sediul UAR Botoșani cazare, hrana calda si un zambet de incurajare si sperantă în această  perioadă critică din viața lor. Prezenta copiilor la sediul armenilor l-a emotionat si i-a dat sansa să rememoreze imagini din copilăria sa cand, din diverse motive, a fost nevoit alaturi de parintii sai, sa fuga de prigoana comunista de la acea vreme.

Dupa incheierea adunarii, i-am sarbatorit cu ocazia implinirii varstei, pe trei membri ai sucursalei UAR Botosani, respectiv Elisabeta si Gheorghe Lazarovici si Gică Damian. Le-am cântat din suflet traditionalul “La mulți ani” si apoi ne-am indulcit cu câte o felie de tort. Fiind in apropierea zilei de 8 Martie, le-am urat tot binele din lume si tuturor doamnelor si domnisoarelor prezente.

A fost o petrecere ca între prieteni, si dupa ce am amintit de ultimele evenimente, ne-am rugat pentru incetarea acestui război absurd din apropierea noastra, revenirea la un trai normal si pacea să domine pe tot mapamondul.

Cei prezenti, cu zâmbete, cu priviri sclipitoare de satisfactie, cu sufletul plin, ne-am luat la revedere și cu gândul ca la proxima întalnire sa fim la fel de fericiti ca la această întâlnire prietenească.

Mihai Babei