Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI/ O adunare de gând și suflet într-o zi sfântă de 8 martie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Zi de duminica. Zi de 8 Martie, zi sfanta. E ca o toamna tarzie sau ca o primavera suparata. Ploua mocnit si ai impresia ca ploaia danseaza pe strazile pustii.

Doi cate doi si uneori in palcuri mici, membrii comunitatii armene din Botosani se indreapta incet, dar sigur spre sediu, unde astazi va fi adunare mare. Se vor dezbate rapoarte despre activitatea trecuta si se va alege noua conducere.

Asadar, la ora 11, trecute fix, toti sau aproape toti (cvorumul s-a intrunit si legal constituit) membrii comunitatii imbracati ca de sarbatoare se aseaza disciplinati si discreti in sala de sedinte. La masa de prezidiu i-au loc presedintele in exercitiu, dl. Dr. Zare Nazarian, presedintele pe regiunea Moldova a Uniunii Armenilor si Mihai Preda, vicepresedintele sucursalei.

Dl Presedinte da citire raportului de activitate al sucursalei in mandatul sau 2016-2019. Este de apreciat multitudinea de activitati diverse ce s-au desfasurat in acesti 4 ani. Dupa aceasta prezentare unii membrii ai comunitatii s-au inscris la discutii si toti au apreciat in cuvintele lor vasta si diversa activitate a filialei. Dl Lazarovici Gheorghe, decanul de varsta si fost presedinte a comunitatii in anii 1978-1990, a facut o pledoarie pentru unirea tuturor fortelor in vederea restaurarii bisericilor armenesti Sf. Treime, cat si terminarea lucrarilor la Sf. Maria.In mod elogios, a fost apreciata activitatea sucursalei Botosani si de catre Dr. Zare Nazarian.

Urmatorul punct pe ordinea de zi a fost realegerea Presedintelui sucursalei cat si a Comitetului Director. Lucrarile au fost preluate de Presedintele Regiunii Moldova. Pentru prima functie de conducere, cea de Presedinte, a fost o singura candidatura, cea a presedintelui in exrcitiu, Cristian Lazarovici. S-a trecut la vot si in unanimitate a fost ales cel care a pastorit comunitatea in ultimii 4 ani. In continuare, acesta a multumit pentru increderea acordata pentru urmatorii 4 ani, si s-a trecut la alegerea Comitetului Director. Dupa rezultatul votului au fost alesi in acest comitet un numar de 5 membri si 2 supleanti, accentul punandu-se pe prezenta femeilor ( e ziua lor, nu?) si a unui tanar ce va trebui sa se implice atat in cadrul sucursalei cat si la nivel central in cadrul organizatiei de tineret.

Un altfel de moment a fost readucerea in memoria celor prezenti de catre vechiul si noul Presedinte ales, a faptului ca in fiecare an, fostul apropiat si membru al comunitatii armene din Botosani, fost Presedinte al acesteia, Profesorul Stefan Iovanesian, care la fiecare inceput de primavara trimetea un mesaj de felicitare catre doamnele din Botosani si un mic ajutor financiar pentru o floare sau un mic dar, din suflet, catre cele care sunt sarbatorite in aceasta zi. S-a tinut un minut de reculegere in memoria acestuia.

Astfel, s-a incheiat aceasta adunare mare si apoi s-a trecut la sarbatorirea zilei de 8 Martie, unde s-a socializat, s-au felicitat toate doamnele, oferindu-le diverse cadouri si flori. Barbatii au servit si ei cate ceva din bufetul suedez pus la dispozitie, fiindca si ei trebuie sa sarbatoreasca asa o zi de importanta.

Asa s-a incheiat o zi de duminica, cu adevarat stralucitoare (chiar daca afara ploua) pentru membrii sucursalei Botosani, care au petrecut impreuna cateva ore incantatoare si de buna dispozitie.

Mihai BABEI

Botosani, 9 martie 2020