Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI / Lecţie de istorie pentru tinerii jurnaliști

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSCN0567

Interesul pentru istoria veche a orașului Botoșani a căpătat o emulație deosebită după apariția cărților despre istoria comunității armene scrise de Florin Simion Egner și Viorica Popa.  Se vorbea, până la apariţia acestora, de un oraș atestat documentar  la anul 1439 și despre care informaţiile cunoscute erau după consemnări relativ târzii, începând de la sfârşitul secolului al XV-lea.

Ioana Marfeev este o ziaristă care are 15 ani de experienţă profesională  în calitatea ei de corespondent la cotidiene centrale din România dar şi de ziarist foarte activ în media locală botoşăneană.  În anul 2014 a înfiinţat un cerc de jurnalism pentru elevi, încurajând tinerii spre această profesie prin stimularea creativităţii, prin promovarea şi susţinerea talentelor în mass media. Ioana organizează periodic întâlniri ale tinerilor discipoli cu personalităţi din Botoşani şi din ţară, din domenii de activitate diferite. Tinerii transmit informaţiile în ziarul „Buzz”, înfiinţat de ei şi adresat mai ales elevilor, profesorilor, părinţilor şi bunicilor.

Ioana a  participat anul trecut  la un proiect privind „Diversitatea multiculturală în Botoşani, Iaşi şi Bistriţa” şi a fost surprinsă de informaţiile – multe pentru ea inedite – despre armenii botoşăneni, prezentate în cadrul proiectului de Florin Egner.  A rugat să fie sprijinită într-o acţiune jurnalistică în care să vină cu tinerii ei discipoli să vadă monumentele de artă plastică din cimitirul armean, să vadă biserica „Buna Vestire” şi să participe la un work-shop despre armenii  botoşăneni organizat de ziarul „Buzz” cu invitaţi – reprezentanţi ai comunităţii armene.

DSCN0571

În 19 martie, într-o zi friguroasă, tinerii aspiranţi la profesia de jurnalist au fost invitaţii lui Florin Simion Egner la cimitirul armean „Eternitatea” din Botoşani. Au văzut monumente de artă plastică de o mare frumuseţe: sarcofagul  – unic în Botoşani – de factură romantică, din marmură dantelată, sugerând falduri care dezvelesc  mormântul înstăritului armean Cristea Manea, cel care a înfiinţat în 1864 prima librărie din Botoşani;  monumentul cu o statuia zeiţei înţelepciunii – realizat la Viena de R. Streschnack  – al avocatului Andrei Manea, cel care a fost împuternicit de oficialităţile de atunci ale oraşului să administreze reparaţiile după un incendiu devastator din 1887 şi care a rămas în istoria modernă a Botoşanilor ca un exemplu de probitate morală şi devotament pentru asigurarea bunăstării locuitorilor oraşului;  monumentul de factură orientală din 1888-1906, cu bustul, amplasat între patru stâlpi bogat sculptaţi, al lui Cristea Goilav, proprietarul moşiei de la Ringhileşti, cel care a adus României medalii de aur pentru produse agricole la Expoziţiile mondiale de la Paris, de la sfârşitul veacului al XIX-lea; monumentul  funerar – realizat în 1917 de David Pallegrinetti – al Anettei Dudac, cu o statuie a tinerei decedată la 25 de ani şi care ţine în mână schiţa bisericii „Buna Vestire”;  monumentul din 1918 al familiei Andronic şi Charlotte Ţăranu, primul muzician şi a doua pictor, cu simbolurile sculptate în piatră ale  artelor în care au excelat celebrii armeni botoşăneni.

DSCN0573

Au fost văzute şi mormintele unor mari personalităţi armene locale: istoricul Grigore Goilav, autor al unor cărţi de referinţă despre târgurile şi oraşele înfiinţate de armeni în Moldova dar şi despre bisericile armeneşti, foştii primari Cristea Ciomac, autorul unei monografii a Botoşanilor apărută în 1932 şi Ioan Missir, autorul celebrului roman „Fata moartă”, singurul adevărat jurnal literar din Primul Război Mondial.

Florin Egner a prezentat tinerilor viitori jurnalişti biserica „Buna Vestire” şi a făcut o incursiune în istoria înfiinţării târgului Botoşani, cu biserica armeană din piatră „Sfânta Maria”, ctitorită în 1350, cu primul cimitir creştin din Botoşani păstrat până astăzi şi cu „Evanghelia de la Caffa” din anul 1354, luată după 1955 de aici şi dusă la Erevan, locaţie unde a fost  filmată şi fotografiată  de Florin Kevorkian  în toamna anului 2014.

Egner le-a oferit tinerilor cartea „Cimitire armene din Botoşani”, scrisă de el şi Viorica Popa şi editată prima oară în anul 2012, dar şi o tipăritură despre „Resfinţirea bisericii armene Buna Vestire” de la cimitirul „Eternitatea”, apărută la 15 august 2015. Au fost puse  întrebări şi s-au dat răspunsuri ample. Ioana Marfeev a spus că pentru ea şi tinerii ei discipoli întâlnirea a fost a adevărată  lecţie de istorie.

Corespondent