Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI / Festivalul de caricaturi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…și epigrame “Cik Damadian”, la prima ediție

Într-o zi însorită de septembrie 2020, îndreptandu-se spre Festivalul de aforisme de la Roman, Președintele sucursalei UAR Botoșani, Epitropul Bisericii Armene din Botoșani și un membru ce urma sa fie premiat, au pus bazele organizarii unui festival de epigrame si caricaturi la Botoșani în anul următor.

Iată-ne așadar, sâmbata 29 mai 2021, cu zi senină si soare mângăietor (fară ploaia ce se ascunsese) la prima editie a Festivalului  de Caricaturi si epigrame “Cik Damadian” de la Botoșani.

Ne-am adunat cu totii in sediul local al Uniunii Armenilor, sediu ce a fost reamenajat din initiativa si sub atenta supraveghere a presedintelui, la orele 12 fix pentru festivitatea de premiere a primei editii.

Intr-o sala frumos amenajata si pregatita ca de sarbatoare ne-am adunat in jur de 50-60 de iubitori ai frumosului. La concursul propriu-zis au participat 35 de epigramisti si 9 caricaturisti, din diferite colturi ale tarii, inclusiv din Republica Moldova, Canada si Germania (sectiunea epigrame).

Cuvantul de deschidere a fost rostit de domnul Președinte Cristian Lazarovici dupa care domnul Varujan Vosganian, Prim-Vice Presedinte a Uniunii Scriitorilor din Romania si Presedintele Uniunii Armenilor, membru al juriului la sectiunea epigrame, a rostit un cuvant de bun venit participantilor la eveniment, precum si succinta istorie a armenilor din Botosani.

S-a trecut apoi la premierea concurentilor la festival, cand un alt membru al juriului (Mihai Babei) a dat citire numelui castigatorilor iar Presedintele a inmanat diplome si premiile in bani.

Astfel la sectiunea epigrame, locul I a fost adjudecat de Moldovanu Constantin, locul II de Rotaru Laurentiu, iar locul III de catre Afloraresei Vili. Mentiune a luat dl. Finchelstein Sorin din Canada si premiul de originalitate i-a revenit dl. Gaftoneanu Dorel. Au mai fost acordate trei premii la sectiunea epigrame la libera alegere care au obtinut aceiasi nota. Acestia au fost Basno Stefan, Ghita Laurentiu si Orsivschi Catalina.

La sectiunea caricatura juriul a fost format din Mihai Pinzaru-Pim, caricaturist si grafician, Florin Grosu, artist plastic din Botosani. Din cei noua caricaturisti participanti cu lucrari semnificative au fost premiati urmatorii: premiul I- Doru Axinte, premiul II- Marian Avramescu, premiul III- Leonte Nastase si mentiune- Carmen Tanu.

La acest eveniment au fost prezente mai multe personalitati printre care Presedintele Varujan Vosganian, de care am amintit in deschiderea articolului, Presedintele Consiliului Judetean Botosani, Doina Federovici, domnul Administrator public al judetului, Cristian Nistor, fostul Deputat Doina Dretcanu, Directorul Directiei de Promovare Turistica Botosani, doamna Florentina Gheorghita, Gellu Dorian, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Deasemenea, au fost prezenti si Presedintii sucursalelor UAR din Suceava, Bacau, Roman.

Cristian Lazarovici a spus, printre alte consideratii de ordin istoric, ca acest festival este  pentru a promova spiritul armenesc și de a se face cunoscuta comunitatea armeana din Botoșani.

Dupa acordarea premiilor, Leonte Năstase, graficianul din Constanta care a obtinut locul al III-lea la sectiunea caricaturi, a realizat la “fata locului” caricaturi aratandu-si maestria si talentul creator. Cei care au dorit au obtinut caricaturi cu semnatura lui Leonte Nastase. Printre cei care au doriti sa plece acasa cu portretul imortalizat de artistul mai sus mentionat a fost si doamna Federovici, Presedintele CJ Botosani.

Intr-o atmosfera linistita si vesela s-a incheiat un eveniment de inalta clasa artistica. Președintele Cristian Lazarovici a tinut un mic speech multumindu-le tuturor pentru participare si implicare, urandu-le succes in continuare, sanatate si “va asteptam cu drag la editia a II-a a festivalului”.

Multumim Președintelui si echipei pentru deosebita organizare. Ne revedem in 2022 la editia urmatoare.

Mihai Babei