Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI / Ceremonie religioasă cu binecuvântare patriarhală

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

botosani

Ultima ceremonie religioasă înainte de intrarea în Postul Mare (pun pareghentan) la biserica armeană „Sfânta Maria” din Botoșani a fost prilejul transmiterii unui mesaj către enoriașii armeni din Botoșani din partea PS Datev Hagopian.

„ Astăzi, la fel ca întotdeauna când mă aflu în această biserică sfințită în anul 1350 și care nu a fost niciodată închisă, mă simt ca arhiereii de acum mai bine de 600 de ani. De aceea mă bucur mult când sunt aici, în locul unde găsesc de fiecare dată  frumusețe, stare de bine și curățenie și în mijlocul acestei comunități care îmi este foarte dragă” a spus episcopul la întâlnirea cu armenii botoșăneni.

În cuvântul său de învățătură, episcopul a caracterizat Postul ca un simbol al liniștii Pământului și al lumii care ne înconjoară, un moment de regăsire a  liniștei interioare. A îndemnat ca Postul Paștelui să fie pentru fiecare un prilej de fapte bune, făcute cu bună credință: „Postul sufletului este mai important decât Postul trupului, iar faptele bune  ne transformă în fii lui Dumnezeu”.

botosani 2

Ceremonia a constituit prilejul transmiterii la Botoșani a unui Hrisov de binecuvântare Patriarhală, dat la Ecimiadzin la 15 decembrie 2015 (în anul armenilor 1464) pentru o activitate de excepție desfășurată la biserica armeană din Botoșani.

Prin cuvântul de mijlocire al PS Datev Hagopian, Patriarhul Suprem al Tuturor Armenilor, Catolicosul Karekin al II-lea, transmite mulțumiri doamnei Emanuela Cocotă și binecuvântare pentru aceasta și familia ei, în semn de prețuire pentru susținerea activităților la care s-a angajat de-a lungul anilor spre folosul bisericii și nației armene.

20160312_124921

 

Emanuela Cocotă, care se trage din vechile familii armene botoșănene Ferhat, Manea și Goilav,  a făcut în anul 2015 o donație bănească importantă, folosită pentru consolidarea și reabilitarea bisericii armene “Buna Vestire” de la Cimitirul armean din Botoșani.

Hrisovul a fost citit de episcopul Datev și a fost transmis unui apropiat al doamnei Cocotă, aceasta nefiind prezentă la ceremonie din motive de sănătate.

La slujba religioasă  au oficiat preoții Radu Kricor Holca și Azad Torkom Mandalian.

Comunitatea locală s-a bucurat de prezența la ceremonie a lui Sergiu Vartan, membru în Consiliul Eparhial al Bisericii ortodoxe  armene din România.

După  slujba religioasă, PS Datev Hagopian a mers acasă la familia Cocotă Emanuela, pentru a transmite personal binecuvântarea, împreună cu urări de sănătate și împliniri.

Florin Simion Egner