Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI / Armenii invitați la sărbătoarea “KESHET” a evreilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

img_0638

In ziua de 20 noiembrie 2016, am raspuns cu mare drag invitatiei Comunitatii Evreilor din Botosani de a fi alaturi de ei la actiunea denumita “KESHET” (curcubeu) – editia a IX-a, desfasurata la Centrul Intracomunitar ce apartine comunitatii.img_0628

Impreuna cu Presedintele Cristian Lazarovici, au fost prezenti si dl. Damian Gica si dl. Lazarovici Gheorghe. Dupa de prezentarea evenimentului si a urarilor de bun venit invitatilor facute de Presedintele Comunitatii Evreiesti, dl. David Iosef, au luat cuvantul si reprezentantii Uniunii Armenilor, mai intai Cristian Lazarovici care a amintit de stransele legaturi de-a lungul istoriei intre cele doua comunitati, legaturi confirmate si de Deputatul Aurel Vaidner (reprezentantul Evreilor in Parlamentul Romaniei, nascut la Botosani) in discursul dumnealui la comemorarea Genocidului din Piata Victoriei in 24.04.2015. Deasemenea a amintit de relatiile negustoresti dintre membrii celor doua etnii din perioada de inaintea  celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand negustorii armeni si cei evrei au convietuit foarte bine impreuna pe aceste meleaguri. In incheierea discursului, ca un semn de respect si de intarire a legaturilor intre cele doua comunitati, Uniunea Armenilor a daruit domnului David Iosef, un exemplar din volumele scrise de scriitorul austriac de origine evreiasca Franz Werfel,  “40 de zile pe Musa Dagh”, lucrare in care e prezentata un sangeros episod din primul genocid al secolului XX.img_0630

            Un moment emotionant a fost atunci cand dl. Gheorghe Lazarovici a tinut sa readuca in memoria celor prezenti numele unor prieteni evrei cu care a lucrat si a avut relatii de prietenie, respect si care azi nu mai sunt printre noi: ec. Iancu Rapaport, Rica Segel, dr. Buium, dr. Mendeleevici, Ioji Feldmann, etc.

            Mai departe am ascultat cu placere prezentarile facute de dna prof. Finkel, dna. Miki Talpalaru, dl Milu Wexler si dl. Militeanu despre personalitatile evreiesti care s-au remarcat la nivel mondial in stiinta, politica, literatura sau alte domenii: Leon Volovici, Albert Einstein, Elie Wiesel, Golda Meir, Ariel Sharon sau Itzak Rabin.

            Dupa aceste interesante discutii, cu totii ne-am deplasat prin Centrul Vechi al Botosaniului, odinioara animat de pravaliile armenesti si evreiesti, catre Restaurantul Botosani unde am depanat impreuna, cu placere, amintiri din vremuri trecute.

img_0642