BOTOȘANI / “Armenii din Botoșani și Laurianul”
Liceul Laurian din Botosani, prestigioasa institutie de educatie din orasul lui Eminescu, a fost gazda unui simpozion intitulat “Armenii din Botosani si Laurianul”, eveniment care a adus in atentia elevilor prezenti personalitati marcante din randul comunitatii armenesti din Botosani, fosti elevi sau profesori ai liceului.
Evenimentul a fost organizat de sucursala Botosani a Uniunii Armenilor din Romania in parteneriat cu Colegiul National “A. T. Laurian”.
Pentru aceasta intalnire elevii din clasele a XI-a impreuna cu profesorii Mihai Ioan si Sorin Nistorica au pregatit o serie de expuneri despre comunitatea armeana, despre implicarea in activitatea si conducerea urbei (primari din randul armenilor Christea Ciomac sau Ioan Missir), despre obiceiuri si traditiile locale si nu in ultimul rand, prezentarea unor personalitati care s-au remarcat in activitatea profesionala.
Cristian Lazarovici, presedintele sucursalei si initiatorul proiectului, a mentionat in expunerea sa ca armenii au avut relatii foarte bune cu romanii dar si cu alte minoritati. De asemenea, s-au amintit aici si pe cei care s-au remarcat in literatura, in muzica, politica sau medicina (medicul Iacob Iacobovici, avocatul Andrei Manea sau biologul Andrei Popovici Baznosanu etc). Cum in Botosani marturiile contributiei armenilor la dezvoltarea si infrumusetarea orasului le gasesti la tot pasul, s-au adus in atentia celor prezenti “bijuterii” arhitecturale precum Casa Garabet Ciomac, Casa Ferhat sau Casa Buicliu care multumita celor ce isi desfasoara activitatea cotidiana in aceste edificii ele sunt functionale si s-au pastrat foarte bine. Din pacate, sunt si cladiri care au apartinut armenilor si azi, din diferite motive, sunt in stare de degradare.
O frumoasa prezentare a facut-o domnul profesor Sorin Nistorica, cel care, alaturi de colegii sai profesorul Mihai Ioan si profesorul Ioan Onofrei, au fost autorii unei frumoase lucrari despre istoria liceului de la inceputuri pana in prezent. Acesta a elogiat activitatea si profesionalismul celui care a fost bun prieten cu Nicolae Iorga, profesorul Ariton Iacobeanu.
Cativa elevi, pasionati de istorie, olimpici la aceasta materie scolara, au vorbit colegilor despre comunitatea armeana locala, despre obiceiuri si traditii, despre existenta in urbea Botosaniului a scolilor cu predare in limba armeana, despre bisericile armenesti. O prezentare interesanta, dar nu singura, a fost a elevei Sengoz Rana-Liz ( a carei parinte este de nationalitate turca) ce a vorbit auditoriului despre personalitatea muzicologului de origine armeana, Emanoil Ciomac, despre care se spune ca “a fost cel care l-a inteles cel mai bine pe Enescu”.
in finalul expunerilor s-au amintit si de fostii profesori ai liceului, cadre didactice de exceptie, profesorul Stefan Iovanesian ( fost director al liceului, fost presedinte al UAR Botosani) si Profesoara Eufrosina Costeschi ajunsi azi la varste venerabile si care sunt posesori ai titlului de “Cetateni de onoare” ai Botosaniului.
In finalul evenimentului, pentru a stimula si verifica eficacitatea acestei intalniri, cei doi profesori au pregatit o serie de intrebari din expunerile prezentate iar cei care au raspuns bine acestor incercari au fost rasplatiti de catre Cristian Lazarovici cu diplome si premii.
Șerban Lazarovici