Mihai Stepan Cazazian

BOTOȘANI / Amintire despre înaintaşi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prin purtarea de grijă a Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, PS Episcop Datev Hagopian, la biserica Sfânta Maria din Botoşani, zidită în piatră şi ctitorită în anul 1350, se reface altarul, lucrările fiind  începute în urmă cu aproape un an. Cum şi cealaltă biserică armeană din oraş, Sfânta Treime, aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor de consolidare şi reabilitare,  slujbele religioase la parohia armeană din Botoşani se ţin la biserica din cimitirul confesional Eternitatea.

Ceremonia religioasă de la biserica Buna Vestire, din prima duminică din luna februarie, a prilejuit un moment de aducere aminte şi recunoştinţă pentru înaintaşii armeni. Au fost pomeniţi ctitorii bisericilor armene din Botoşani, alături de contemporanii Emanuela Cocotă, cea care a contribuit financiar de una singură la reabilitarea bisericii din cimitir resfinţită în anul 2015 şi  Viorica Popa,  reperul de probitate, devotament şi dăruire până la sacrificiu pentru biserica şi comunitatea armeană din Botoşani.

Ceremonia a avut însă şi un moment special. La rugămintea bucureşteanului Lucian Ştefănescu, preotul Radu Krikor Holca a ţinut o slujbă de pomenire  în memoria lui Zadig Mouradian, decedat la Paris în 22 ianuarie anul acesta la vârsta de 90 de ani.  Mouradian, un armean  celebru pentru activitatea sa prodigioasă  în insolitul domeniu al astonomiei, a avut o contribuţie de pionierat la o ştiinţă nouă, meteorologia spaţială.  Prietenul  lui din România, ţara din care Zadig Mouradian a plecat în urmă cu 45 de ani, a oferit  tradiţionala masă de pomenire la biserica armeană din Botoşani.

Biserica armeană este una singură pentru înaintaşii trăitori la Botoşani sau la Paris. Amintirea, în slujba de duminică, a acestor armeni  este o dovadă a solidarităţii şi rezistenţei  acestei naţii în diaspora de-a lungul istoriei.

Florin Simion Egner