Redactor

botosaneanul.ro | ”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.

Masă de Crăciun începută cu rugăciuni în română și armeană

Au făcut-o la sediul UAR de pe – se putea altfel? – strada Armeană a orașului, străjuit de cele două biserici ale etniei, una în conservare pentru că a început să se dezintegreze, Sfânta Treime, cealaltă în care se oficiază slujbe, Sfânta Maria.

Și nu au fost doar membri ai comunității din Botoșani, ci și din Suceava și Neamț și chiar din Constanța, de unde s-a deplasat Jean Hacic Garabet, secretarul general al UAR.

”Vă mulțumesc că ați răspuns invitației noastre de a participa la masa tradițională de Crăciun. Mulțumesc colegilor din filialele care s-au deplasat la Botoșani. Și așa cum ne stă bine nouă, începem toată activitatea cu binecuvântarea părintelui nostru”,

Cristian Lazarovici, președinte UAR Botoșani.

Ca atare, înainte de a lua masa, într-un decor din care nu a lipsit tradiționalul brad de Crăciun, au rostit ”Tatăl Nostru” în limba română și apoi în cea armeană, alături de un preot venit de la Suceava.

Pasturma și aganciabur aduse de la maeștri armeni din Transilvania

După care s-au delectat cu preparate specifice acestui popor, de la pasturma, o pastramă de vită foarte condimentată, la aganciabur, o supă cu urechiușe și hurut.

Iar de la desert nu au lipsit baclavaua armenească și sugiucul.

Cum armenii sunt tot mai puțini la Botoșani, sub 100, UAR Botoșani a trebuit să apeleze la etnici din Gherla și Cluj pentru a prepara masa tradițională, miezul nopții dinaintea Crăciunului găsindu-l plecat după ingrediente pe președintele Cristian Lazarovici.

Constănțean, mândru de armenii de la Botoșani

Delegatul conducerii centrale a UAR s-a arătat emoționat de evenimentele de la Botoșani, mai ales că au avut loc într-o zonă a orașului în care a remarcat că, ”se simte amprenta armenească” și ”pot să spun că sunt armean pentru că, chiar s-au făcut lucruri deosebite aici”.

”Vin destul de des datorită prieteniei care mă leagă de dl Cristian Lazarovici. E mai tânăr, dar este unul dintre președinții de sucursale care este foarte-foarte activ. Are foarte multe inițiative. Nu exista până la venirea dumnealui nici sediu, nici acest muzeu încropit, nici aceste tablouri. Într-un fel se vede spirirul armenesc, că a știut să profite de ocazie”,

Jean Hacic Garabet, secretar general UAR.

citește tot articolul pe botosaneanul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *