Mihai Stepan Cazazian

Bon anniversaire : Charles Aznavour a împlinit 90 de ani !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Aznavur (17)

Charles Aznavour, neobosit şi alergic la orice formă de nostalgie, va sărbători împlinirea vârstei de 90 de ani astăzi, pe o scenă berlineză, şi spune că preferă să se gândească la următoarele sale concerte, cărţi şi cântece, la care lucrează “în fiecare zi”.

Cântărețul, compozitorul și actorul francez Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de emigranţi armeni, născut cu numele Shahnour Varenagh Aznavourian, pe 22 mai 1924, la Paris, detestă atât ideea de a sufla în lumânările de pe tort, cât şi ideea retragerii sale din activitate.
“Petrecerile aniversare sunt pentru aceia care împlinesc 18 ani”, a declarat artistul, recent, pentru presa germană. “Nu-mi pasă de aniversarea mea. Nu e nici o diferenţă între 89 sau 90 de ani. Sala de concerte era liberă în acea zi, aşa că am acceptat”, a adăugat Charles Aznavour, care şi-a început cariera în urmă cu 81 de ani, la vârsta de nouă ani.

După Berlin, artistul va cânta în această vară la Frankfurt, Londra, Varşovia, Barcelona şi Roma, iar apoi, în toamnă, la Moscova şi Anvers.
Pe scenă, cântăreţul impresionează încă prin vitalitatea sa aproape intactă şi a făcut doar câteva concesii în faţa vârstei sale înaintate: un prompter pentru a evita pauzele de memorie şi un fotoliu pentru eventualele accese de oboseală.
În acest moment, artistul francez lucrează la două romane şi la o continuare a memoriilor sale. Al treilea volum din ciclul său de memorii, “Tant que battra mon coeur”, a fost publicat în toamna anului trecut.

Casa de discuri Universal lansează cu această ocazie o ediţie aniversară cu 90 de cântece ale legendarului artist, editate pe patru CD-uri, care cuprind unele dintre cele mai celebre piese lansate de Charles Aznavour: “La Bohème”, “La Mamma”, “Mes emmerdes”, “Les Comédiens”, “Emmenez-moi”, “For me formidable”.
O integrală ce regrupează toate înregistrările de studio ale cântăreţului, lansate între 1948 şi 2011, adică 32 de albume, va fi la rândul ei publicată în aceste zile.
Supranumit “Sinatra francez”, Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a fi deveni celebru începând cu jumătatea anilor ’50.

Ambasador al Armeniei în Elveţia şi reprezentant permanent al autorităţilor de la Erevan la ONU şi la UNESCO, Charles Aznavour a rămas foarte activ şi atunci când vine vorba de apărarea ţării de origine şi a memoriei strămoşilor săi.

La sfârşitul lunii aprilie, artistul a reacţionat dur, după “condoleanţele” adresate de premierul turc Recep Erdogan pentru “micii copii ai armenilor ucişi în 1915”.
“Continuând să nu recunoască genocidul armean, termenul «condoleanţe» trebuie citit, în declaraţia domnului Erdogan, nu ca o recunoaştere (a vinovăţiei poporului turc, n.r.), cu atât mai puţin ca o prezentare de scuze oficiale, ci doar ca o simplă dorinţă personală de a se părea un politician pretins «deschis»”, a declarat, pe un ton sever, Charles Aznavour.
Săptămâna trecută, starul francez s-a aflat la Erevan, unde a susţinut un concert pentru preşedintele armean Serge Sarkissian şi omologul său francez François Hollande.
În mod excepţional, cântăreţul a evocat într-o discuţie cu preşedintele francez, aflat într-o vizită în Armenia, data la care va avea loc concertul său de adio.
“Am ales data. Va fi 22 mai 2024. Atunci voi împlini 100 de ani. Sper că veţi veni”, i-a dezvăluit preşedintelui francez, cu maliţiozitate, cântăreţul de origine armeană.

http://www.mediafax.ro

181654_104538006293410_6686355_n

La ambasada Armeniei din București (2004) Aznavour primind ziarul Ararat de la colegul nostru Eduard Antonian. În imagine ambasadorul Yeghishe Sargsyan( in stinga) și soția (in dreapta)