Eduard Antonian

BOGDAN GH. BUICLIU 1852-1925

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

160 de ani de la naşterea sa

 

Descendent al marii familii armeneşti Buicliu, Bogdan se naşte la Roman în 1852. Este fratele mai mare al nu mai puţin celebrul Prof. Dr. şi politician liberal Christea Buicliu. De altfel ambii fraţi vor urma o carieră remarcabilă în politica României ante şi interbelică. După absolvirea studiilor medii, în oraşul natal, urmează studiile universitare în Germania, unde va aprofunda economia în domeniul financiar-bancar. Reîntors acasă, la Roman se va implica în politică, fiind mai întâi ales în 1878 în funcţia de Consilier comunal. Se înscrie în nou formatul Partid Naţional Liberal, pe listele căruia este ales deputat în 1892, 1901 şi apoi senator în 1907. Ca unul dintre reformatorii partidului şi ca o încununare a meritelor sale devine membru şi apoi preşedinte al Consiliului Judeţean. Traiectoria sa politică, alături de fratele său, Prof. Dr. Christea Buicliu, este ascendentă, fiind ales în 1914 din nou senator în alegerile pentru Camerele Revizioniste, iar în luna mai al aceluiaşi an este ales senator în Cameră Constituantă.

Va fi numit (în urma solidei sale reputaţii) preşedinte al Societăţii „Concordia” şi mai târziu preşedinte al „Băncii Romanului”. La sfârşitul marelui război, în 1918, împreună cu alţi fruntaşi liberali elaborează un plan de reconstrucţie al ţării. „Putem privi cu încredere viitorul! Dar numai cu laurii izbândei de eri nu asigurăm ziua de mâine şi trudele istovitoare din trecut nu ne-au adus încă ziua odihnei. Avem de consolidat Unirea ca să rămână trainică pe toţi vecii. Avem de organizat Ţara ca să se facă posibilă manifestarea în forme superioare a bunului nostru popor înzestrat cu atâtea calităţi.” – scria printre altele Bogdan Buicliu.

Ca deputat şi senator a fost coiniţiator a mai multor legi ce vizau reconstrucţia Regatului în primii ani după Război. Fruntaş, membru de bază, abil politician, mai ales în relaţiile cu opoziţia, liberal până în ultima sa clipă, unanim apreciat atât de colegi, cât şi de însuşi Regele, Bogdan Buicliu a fost în primul rând un apărător al intereselor ţării, un adevărat bărbat al politicii româneşti.

Se stinge din viaţă la Roman, la 73 de ani după o viaţă tumultoasă trăită în „arena cu lei” a politicii,  în 1925.

EDUARD ANTONIAN