Mihai Stepan Cazazian

Bloggerul rus Aleksandr Lapşin a fost extrădat din Belarus în Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Bloggerul rus Aleksandr Lapşin a fost extrădat din Belarus în Azerbaidjan, unde este acuzat că ar susține independența enclavei armene Nagorno Karabagh, pe care a vizitat-o în 2011 și 2012. Lapşin este si cetătean israelian şi trăiește la Moscova. Anterior Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor de la New York a cerut autorităţilor de la Minsk sa-l elibereze neconditionat pe blogger care nu ar trebui reţinut pentru opiniile exprimate sau pentru ca ar calatori într-o regiune disputata.  
 
Armenia, a condamnat atitudinea Belarus, pentru a fi arestat și extrădat în Azerbaidjan pe bloggerul  care a vizitat de mai multe ori în Karabaghul . Un  reprezentant al partidului Republican din Armenia a  criticat pe președintele Aleksandr Lukașenko și a spus că Erevanul ar trebui să solicite expulzarea  Belarus din Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Pe de altă parte purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Armeniei a declarat că “Persecuțiile suferite de Alexander Lapshin și extrădarea sa în Azerbaidjan constituie o încălcare flagrantă a drepturilor omului și a libertăților fundamentale de exprimare și de circulație”.

La rîndul său Guvernul rus a avertizat în repetate rânduri Minskul iar ministerul rus de externe  și-a exprimat “profunda dezamăgire”, afirmând că extrădarea “nu corespunde spiritului alianței dintre Rusia și Belarus.”

Blogger-ul Alexander Lapshin a fost transportat la Baku, marți seară, după ce Curtea Supremă din Belarus a admis o hotărâre judecătorească ce permitea extrădarea sa în Azerbaidjan, din cauza călătoriilor sale în Karabagh. Președintele Lukașenko a prezis un astfel de verdict,  săptămâna trecută, în timp ce pleda cu fermitate în favoarea arestării lui Lapshin la Minsk.

Autoritățile din Azerbaidjan susțin că Lapshin a intrat ilegal pe “teritoriile ocupate ale Azerbaidjanului”, când a vizitat Karabaghul în 2011 și 2012 fără permisiunea acestora. Tânărul de 40 de ani, care deține pașaport israelian, rusesc și ucrainean, a scris pe blog-ul său în limba rusă despre aceste călătorii. Daca autorităţile de la Baku il vor gasi vinovat, va putea fi inchis pentru 8 ani.

Baku a înregistrat oficial pe lista neagră  600 de străini non-armeni, care au călătorit în Karabagh din Armenia. Lista neagră include 180 de jurnaliști.