Simona Paula Dobrescu

BISERICILE MARTIRILOR

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

O lume întreagă a urmărit cu multă atenție și viu interes, călătoria Papei Francisc în Irak, de la 5 la 8 martie 2021. Călătoria papală a avut loc în pofida pandemiei de Covid-19, lipsei de siguranță și a instabilității politice în care se găsește națiunea din Orientul Mijlociu.

Sfântul Părinte, în nenumărate ocazii și în cadrul multor evenimente ecumenice s-a exprimat în  favoarea păcii în  Orientul Mijlociu, susținut în discursurile și acțiunile sale, de alte numeroase personalități religioase. Amintesc doar 3 evenimente de acest gen, organizate la Bari, orașul în care locuiesc și la care am asistat, scriind la vremea respectivă 3 articole pentru araratonline.com: “Martirii de ieri și de azi nu trebuie uitați”(15 iunie 2015),“Asupra ta să fie pace. Creștinii împreună pentru Orientul Mijlociu” (9 iulie 2018) și “Speranță, pace, justiție” (25 februarie 2020).

Bunul Dumnezeu a binecuvântat această călătorie apostolică, fiind totodată și o veche dorință, a  Sfântului Ioan Paul al II-lea, din anul 2000. Papa Francisc a  întâlnit autoritățile locale la cel mai înalt nivel, Patriarhii, Episcopii, preoții, credincioșii și pe  Marele Ayatolah Al-Sistani, cu care a avut o importantă convorbire la reședință sa din Nayah. A salutat lumea care în picioare a așteptat timp de 5 ore ca să-l vadă, chiar mame cu copii în brațe; a ascultat martorii care au supraviețuit violențelor, persecuțiilor și exilului; a luat parte la o întâlnire intereligiosă la Ur. A trimis mesaje de fraternitate din Catedrala Siro-Catolică Sayidat al Nejat(unde în 2010 au fost omorâte 48 de persoane, dintre care doi preoți în timpul slujbei) și din cea dedicată Sfântului Iosif, de rit caldeu, amândouă situate în  Bagdad; de la Mosul în mijlocul ruinelor provocate de război; de la Qaraqosh dintr-o biserică devastată de Isis și de la Erbil, capitala Kurdistanului irakian.

Pelerin de pace în Irak, Papa Francisc a văzut “rănile” nevindecate cauzate de război, atentate și de politica de teroare și odiu impusă de Isis, care a constrâns mii și mii de locuitori să fugă, printre care foarte mulți creștini și minorități persecutate, în mod special, yazidii. Casele creștinilor au fost indicate cu litera araba “nun” ce înseamnă necredincios, mormintele au fost profanate, mănăstirile ocupate, iar puținele biserici care nu au fost bombardate și reduse ca niște “schelete” de piatră, au fost transformate în închisori, tribunale, școli coranice, poligoane de tragere și capcane explozive.
Creștinii au fost maltratați, amenințați și obligați să abandoneze totul; pentru a rămâne pe loc, singura soluție era convertirea și plătirea unei taxe de protecție.

Războiul și violențele teroriștilor au dezbinat populația și au incitat și multiplicat sectarismul: arabii împotriva kurzilor, șiiții împotriva sunniților,fiind crunt lovite și minoritățile. Într-un climat de teribilă intoleranță, s-a creat o impresionantă mutare din locurile de baștină, a locuitorilor: oameni, femei, copii au devenit evacuați interni (în limbajul umanitar sunt denumiți Internal Displaced People) alții, refugiați, în căutare de protecție internațională.

În fiecare discurs pe care l-a pronunțat, Sfântul Părinte a vorbit de procesul de pacificare și de reconstrucție, care deși este lung, dificil și complex, trebuie realizat, afirmând că”poporul irakian are dreptul să trăiască în pace”. Este un “drum” lung de străbătut cu multe etape de depășit, a spus Papă Francisc, pe care le citez pe scurt: respectarea și recunoașterea libertății de conștiință și a celei religioase, “vindecarea rănilor trecutului”, educarea tinerilor, care sunt prezentul și viitorul Națiunii, în spirit de frăție, transformarea instrumentelor de odiu în cele de pace, colaborare indiferent de diferențele etnice și religioase și  apărarea extraordinarului patrimoniu cultural.

La plecarea din Irak, Papa Francisc a spus că va păstra vie, în minte dar mai ales în sufletul său, amintirea aceastei călătorii. La vârsta de 84 de ani se gândește să viziteze alte Țări, cum ar fi de exemplu, Libanul. În aceste zile a fost amintit faptul că, s-au împlinit 8 ani de când a început ponticatul  său (13 martie 2013 -13 martie 2021). Mulți ani, înainte!

Simona Paula Dobrescu