Mihai Stepan Cazazian

Biserica armenească Sfântul Gheorghe din Focsani a fost restaurată

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica Armeneasca „Sfântul Gheorghe”este monument istoric clasat Cod LMI VN-II-m-B-06413.

Istoric vorbind, comunitatea armeana de la Focsani a fost una din cele mai importante si mai bine reprezentate, încadrându-se în categoria celor colonizate masiv în zona Moldovei din timpul lui Stefan cel Mare.

Un loc aparte îl ocupa Biserica Armeneasca Sfântul Gheorghe, datata în anul 1733 prin zapisul lui Ionita Capitan Toca, care a vândut jupânului Gaspar si „tuturor armenilor, locul pe care facuse biserica armeneasca în târgul Focsanilor”. Respectiva comunitate era deci numeroasa în secolul XVIII, bine reprezentata economic si financiar încât sa poata cumpara terenul pentru a ridica o biserica.

Din anul 1789, conform afirmatiilor domnului Ferhat, biserica s-a zidit din cheltuiala lui Gheorghe Hagiu, a carui urmasi s-au stramutat în Bucovina.

Receptia bisericii s-a realizat în anul 2009 când s-au finalizat lucrarile de consolidare si restaurare si a fost resfiintita in luna iulie 2010 fiind, în prezent, în urma unui protocol semnat între Arhiepiscopia Armeană şi Episcopia Ortodoxă a Buzaului şi Vrancei în folosinţa Bisericii Ortodoxe.

Ziarul de vrancea