Mihai Stepan Cazazian

Biserica armenească “ Sfânta Treime “ din Botoşani, una dintre cele mai vechi din ţară, în pericol de prăbuşire

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

646x404

foto Cosmin Zamfirache (Adevarul)

 

Una dintre cele mai vechi biserici armeneşti din România, Biserica “Sfânta Treime” din municipiul Botoşani, care a fost construită la sfârşitul anilor 1700, s-ar putea prăbuşi, în cazul în care lucrările de consolidare a acesteia întârzie.

Biserica “Sfânta Treime” din Botoşani, care se află pe lista monumentelor istorice, se află “în colaps”, necesitând intervenţii în regim de urgenţă, potrivit Agerpres.

646x404 (1)

“Există de mult propunerea ca această biserică să intre în Programul Naţional de Reabilitare, dar dacă nu sunt bani. Acolo situaţia e gravă, foarte gravă. E în colaps. E în pericol să se prăbuşească. Comunitatea armeană a investit toţi banii în Biserica Adormirea Maicii Domnului, care este prima biserică armenească din diasporă, iar cealaltă biserică a rămas în umbră”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCPCN) Botoşani, Dănuţ Huţu.

Directorul DJCPCN a mai spus că Ministerul Culturii cunoaşte situaţia bisericii armeneşti, însă nu a avut fondurile necesare pentru finanţarea unor lucrări de consolidare a Bisericii “Sfânta Treime”. “Problema se cunoaşte din 2012. A fost luată în evidenţă, dar, din nefericire, dacă nu sunt bani. Dacă s-au închis şantiere, nu s-au redeschis altele. Acesta este principiul Programului Naţional de Restaurare”, a adăugat Dănuţ Huţu.

Biserica armenească “Sfânta Treime” din Botoşani datează din anii 1795-1797. Biserica a fost construită pe locul unei foste mănăstiri armene cu hramul “Sfântul Axente”, datată 1560. Era cunoscută drept cea mai frumoasă biserică din Botoşani şi una dintre cele mai frumoase biserici creştin- 627x0ortodoxe din Moldova.

Intrarea se face printr-un pridvor cu boltă, cu piloni, unde există şi o scară spiralată cu acces în turlă. Printr-o boltă cu arc în semicerc se intră în pronaos. Lateral naosului, pe ambele laturi, există două altare mici. Intrarea în acestea se face prin uşi cu arcuri în zid. Temelia este din piatră, zidurile sunt din cărămidă şi piatră, pardoseala din dale din piatră, acoperişul din tablă.

Clopotniţa bisericii, construită în 1816, a fost cel mai înalt turn de observaţie al Botoşaniului. În curte se află un cimitir confesional, cu pietre funerare din marmură, cu inscripţii în armeană, multe aduse din Constantinopol.

a.andreea

http://www.botosaninecenzurat.ro