Mihai Stepan Cazazian

BISERICA ARMEANĂ / O nouă dioceză pentru armenii din Statele Baltice

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Printr-un  Gontag  din 24 ianuarie 2020, Sanctitatea Sa Karékin al II-lea a binecuvântat crearea unei noi dioceze a Bisericii Armene pentru Statele Baltice [Estonia, Letonia și Lituania]. Aceste comunități creștine nu vor mai fi sub jurisdicția Eparhiei  „Nakhitchevanul și Rusiei” (cu sediul la Moscova) și sunt puse sub autoritatea episcopului Vartan Navasadyan, numit primat pentru cele trei țări. Numărul credincioșilor acestei noi dioceze ar fi în jur de 6.000 de persoane, majoritatea emigrând din Armenia în anii 90 ai secolului XX.

Ca și Ucraina, crearea acestei noi dioceze permite comunităților din Statele Baltice să-și dobândească independența față de Eparhia Rusiei, de care erau atașate, dar și să dea asigurări în fața  autoritățile țărilor gazdă aflate în relații delicate cu Moscova .

În această Eparhie există trei lăcașuri de cult: biserica Sfântului Grigore Luminătorul din Tallin, în Estonia (construită în stil armenesc),  la Riga, în Letonia, o biserică veche luterană, precum și capela Sfântul Vartan la Vilnius, capitala  Lituaniei.

În prezent, 37 de Eparhii și două legații  catolicosale depind de Sfântul Scaun din Ecimiadzin.