Biserica Armeană din Pitești împlineşte 160 de ani
Biserica Armeană din Piteşti, de pe strada Egalităţii nr. 43, împlineşte 160 de ani, iar cu această ocazie, comunitatea armeană din oraş, ce numără în jur de 100 de membri, va organiza mai multe evenimente care să marcheze această sărbătoare. Astăzi, 18 mai, la ora 17, la Cimitirul Armenesc situate pe strada Gheorghe Doja, la capătul liniei 7 de autobuz, va avea loc o slujbă de pomenire a morţilor, iar de la ora 18, la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş vor fi organizate un colocviu cu titlul Istoria comunităţii armene din Argeş, un vernisaj al expoziţiei de fotografii şi presă şi lansarea cărţii Peisaj urban cu negustori armeni şi o biserică, scrisă de Nicolae Pîrîianu, un important membru al comunităţii armene din Piteşti.
Duminică, 19 mai, de la ora 10.30, Sfînta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, Întîistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene Ortodoxe din România, şi de preotul Ezras Bogdan.
Hram cu bucate tradiţionale
De la ora 13, la Restaurantul Cornul Vînătorului, invitaţii vor servi masa cu ocazia hramului, denumită „madagh“, care va cuprinde bucatele tradiţionale: carne fiartă de miel, berbec şi vită, orez fiert, care simbolizează credincioşii, un pahar de vin roşu şi pîine. Pe lîngă mîncărurile tradiţionale de hram, vor mai fi servite şi alte preparate specifice armenilor: ciorbă armenească cu hurut (un amestec de mirodenii fierte în iaurt), baclava etc. Consilierul eparhial Ines Budan ne-a spus că la eveniment vor fi prezenţi în jur de 200 de de invitaţi. „Armenii, pe unde au poposit, primul lucru pe care l-au construit a fost biserica. În jurul bisericii au rămas armenii. Ne-am păstrat tradiţiile, limba şi obiceiurile de la o generaţie la alta. Biserica ne-a unit, indiferent de naţionalitate, şi am rămas împreună în jurul ei“, ne-a declarat Ines Budan.
Va veni şi consulul Armeniei
La sărbătoare vor veni deputatul Varujan Pambuccian, Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, părintele Iosif Cobzaru, parohul Bisericii Catolice din Piteşti, şi autorităţile locale. De asemenea, vor participa reprezentanţi ai comunităţilor italiene, elene şi evreieşti din municipiul nostru. Consilierul parohial Araxi Negoşanu ne-a spus că armenii reprezintă primul popor creştin din lume, iar ocrotitorul acestuia este Sfîntul Mucenic Grigorie Luminătorul. Pe lîngă Prea Sfinţitul Episcop Datev Hagopian, şi-a anunţat participarea şi Excelenţa Sa consulul Armeniei la Bucureşti, Arseni Mikaelian. Nicolae Pîrîianu ne-a prezentat pe scurt istoria construirii Bisericii Armene din Piteşti, care a luat fiinţă la insistenţele micii comunităţi armene, ce nu avea unde să-şi îngroape morţii, să-şi boteze şi să-şi cunune copiii. A fost un drum anevoios, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române se împotriveau, dar, pînă la urmă, armenii au avut cîştig de cauză şi şi-au îndeplinit visul de a avea un lăcaş sfînt, unde să se roage şi să se strîngă la sărbători într-o mare familie. În anul 1852 a fost construită biserica, iar în 1853 a avut loc tîrnosirea ei, purtînd hramul „Sfîntul Garabed (Ioan Botezătorul) I.Şutan Foto:I.Tudor