Mihai Stepan Cazazian

PATRIMONIU / Biroul Avocatului Poporului din Arțakh a emis un raport privind amenințarea la adresa patrimoniului cultural armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Avocatul Poporului, responsabil cu respectarea Drepturilor Omului din Arțakh a publicat un raport privind vandalizarea patrimoniului cultural armean în teritoriile ocupate din Republica Arțakh și amenințarea cu distrugerea monumentelor armene.

Ca urmare a agresiunii militare împotriva Republicii Arțakh, cel puțin 1456 monumente istorice și culturale reprezentative, inclusiv 161 de mănăstiri și biserici, 591 khacikaruri (cruci de piatră), siturile antice Tigranakert, Azokh, Nor Karmiravan, Mirik, Keren, cetăți și castele, altare și alte monumente au rămas sub controlul Azerbaidjanului. Opt muzee de stat au ajuns, de asemenea, sub controlul azer cu 19.311 de exponate, precum și două muzee private, cel al Covoarelor armenești și al Banilor armenești ambele situati în Șuși.

Raportul prezintă o serie de cazuri de distrugere și acte de vandalism împotriva patrimoniului cultural armean în timpul agresiunii azere și turcești și după încetarea focului, inclusiv atacuri deliberate asupra Catedralei Sfântului Mântuitor Ghazanchetsots și a Bisericii Sfântul Hovhannes Mkrtich (Kanach Zham) din Șuși.

Raportul se referă, de asemenea, la politica Azerbaidjanului de a disemina în mod deliberat dezinformarea despre patrimoniul cultural armean și „albanizarea” monumentelor culturale armene, care reprezintă, de asemenea, o amenințare la dispariție a patrimoniului cultural armean pe teritoriul Arțakhului.

Analiza cazurilor identificate și a contextului armenofobiei arată că distrugerea și denaturarea patrimoniului cultural armean este sistematică și răspândită. Acțiunile și declarațiile organelor statului azer și ale personalităților publice arată că aceasta este o politică specifică a statului bazată pe o politică penală de incitare la ură împotriva națiunii armene.

Având în vedere numeroasele precedente și amenințări reale ale distrugerii deliberate a patrimoniului cultural armean în teritoriile aflate sub controlul Azerbaidjanului de către autoritățile azere, Avocatul Poporului pentru drepturile omului din Arțakh consideră că se impune urgent ca organizațiile internaționale competente și, în special, UNESCO să ia măsuri eficiente și imediate pentru a păstra patrimoniul cultural armean pe teritoriul Arțakhului.

Conținutul în limba engleză al raportului este disponibil la link-ul de mai jos.

https://artsakhombuds.am/hy/document/792