Redactor

BIOFACH și VIVANESS Nuremberg– pășind pe drumuri noi – spre noi orizonturi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Târgul de produse ecologice BIOFACH ediția 2023 va avea loc la Nuremberg ca de obicei în perioada februarie, actuala ediție se desfășoară între 14 – 17.02. Doar ediția din 2022 a avut loc în cursul verii 26-29.07, acea excepțională Biofach Summer edition atrăgând anul trecut peste 50,000 de vizitatori și a reunit 3,738 de expozanți din 136 țări, dintre care 290 de expozanți care au expus la VIVANESS.

Alături de VIVANESS, târgul paralel dedicat produselor cosmetice bio, BIOFACH este cel mai mare și cel mai important târg de produse alimentare bio din lume.  Agricultura ecologică este un sistem dinamic în România, Armenia și țara gazdă Germania.

Actualele trenduri la VIVANESS

„Less plastic“ deci diminuarea utilizării plasticului în producția produselor cosmetice și ambalajelor necesare și „local heroes“ deci utilizarea resurselor și ingredientelor locale, și în general produsele vegane sunt acum prioritare. Compania Sol de Ibiza din Baleare www.soldeibiza.com folosește o gamă de produse de protecție solară care nu dăunează mediului ănconjurător, nu risipește resursele și nu folosește plastic. La fel și brandul olandez de deodorante și protecție solară We Love The Planet www.welovetheplanet.de.

Powered by plants. Loved by your skin. Acesta este sloganul unei game de cosmetice inovatoare, made în Franța. DermoPlant Organic Cosmetics www.dermoplant.com folosește extrase de hibiscus, un botox natural fără efecte secundare. Firma de cosmetice a fost înființată de Roxana Beraud, de origine din Romania stabilită în Franța care la vârstă de 30 de ani,  dintotdeauna fascinată de plante, decide să dezvolte propriul brand de cosmetice organice pe bază de  ingrediente naturale ca aloe vera, calendula, hibiscus, lavandă, rozmarin etc. la prețuri rezonabile. Bunica ei a fost cea care i-a transmis pasiunea pentru folosirea plantelor în viața de zi cu zi și fascinația pentru virtuțiile plantelor.

O altă cremă care folosește extrase de hibiscus este Eye & Lip DNA Repair. Aceasta cremă de efect pe baza de astaxanthin și acid hialuronic pentru înlăturarea ridurilor la ochi și buze face parte din gama de cosmetice germană Dr. Hauck www.dr-hauck.com.

Alte firme de cosmetică de prestigiu precum Natura Siberica (Rusia) și Aromagarden (Germania) au lipsit. Natura Siberica din motive care țin de politică, firmele rusești fiind boicotate. Și firma italiano-română www.saimara.ro Saimara Bio care produce uleiuri esențiale și deodorante pe bază de bicarbonat și care a avut propriul său stand la Vivaness în 2020, la acest târg paralel dedicat produselor cosmetice, a lipsit în 2022.

BIOFACH 2022 și 2023

România the bio garden of the world –  a fost prezentă la Biofach 2022 cu un stand  colectiv și mai multe standuri individuale în cadrul Centrului Expozițional Messe-Nürnberg. A lipsit standul comun organizat de Peter Wolf, pe care l-am reîntălnit însă la standul Bio România. La Biofach au fost promovate la fel ca în anii anteriori produse ecologice precum miere, uleiuri, o gamă variată de fructe de pădure, cătină, brânzeturi, nuci, vin, cereale, uleiuri, esențe, vinuri, covrigei etc.

Un număr de zece antreprenori din România au expus produse bio la standul comun al asociației Bio Romania pe o suprafață de 100 m² în 2022. La actuala ediție din 2023, 15 membrii ai asociației Bio Romania vor avea la dispoziție o suprafață expozițională dublă de circa 200 m², conform declarațiilor președintelui asociației Marian Cioceanu. Printre aceștia se numără la fel, ca în 2022, Biohumussol. Noua generație de producători BIO nu lipsește: Vlad Ionuț Cioceanu, patronul firmei ”VIC Future Development”, dețînătoarea brand-ului ”ÎN VERITAS BIO”. La standul BIO România el oferă cereale bio, făină și produse de panificație bio printre care se numără și foarte gustoșii săi covrigei pe care am avut ocazia sa-i gust.

România a fost prezentă la BIOFACH 2022 cu un stand comun și mai multe standuri individuale în cadrul Centrului Expozițional Messe-Nürnberg,  promovând la fel ca în anii anteriori produse ecologice precum miere, uleiuri, o gama variată de fructe de pădure, cătină, brânzeturi, nuci, vin, cereale, uleiuri, esențe, vinuri etc. Unul dintre participanții care au dispus de un stand individual este NOROFERT, cel mai mare producător român de îngrășăminte organică. Altul este Canah International www.canah.com/www.canah.ro, prelucrător de semințe de cânepă. „Punctul nostru forte este faptul că de 14 ani procesăm semințe de cânepă și în tot acest timp ne-am dezvoltat cu ajutorul clienților și al furnizorilor.” În concluzie: După întreruperea determinată de pandemie în 2021, producătorii români sunt din nou prezenți la târgurile internaționale și chiar sub pavilion național. Participarea a fost susținută de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului prin programul de promovare a exportului, accesat de Asociația Bio România.

Armenia a fost reprezentată la BIOFACH cu logo-ul ORGANIC ARMENIA. Însăși viceministrul economiei Arman Khojoyan a vizitat standul armenesc încurajând prin prezența sa cele 52 de companii exponante care au participat la târgul internațional de produse ecologice BioFach 2022 din Nuremberg, în perioada 26-29 iulie, datorită sprijinului acordat organizației „Organic Armenia“ de EU-GAIA (Green Agriculture Inițiative în Armenia) Uniunea Europeana, de Centrul Internațional de Comerț (ITC) și partenerilor săi austrieci ADA.

Companiile participante sunt beneficiarii proiectului “Ready to Trade”, care este finanțat de Uniunea Europeană, ca parte a inițiativei EU4Business și vizează conectarea IMM-urilor din Europa de Est cu piețele globale și în special ale UE. Beneficiarii armeni ai inițiativei de susținere a agriculturii ecologice, finanțați de guvernul austriac reprezentat de ADA-Agenția Austriaca de Dezvoltare (Austrian Development Agency) și UE, au participat la BIOFARM unde au prezentat o varietate de produse ecologice printre care se numără și mult apreciatele caise, dar și legume și fructe proaspate și congelate, produse conservate, gemuri, miere, ceaiuri, pistatii, vinuri și brandy, ulei de măsline, sucuri, inclusiv hrișcă. Ecoglobe, înființat în 2002 este primul organism de certificare din Armenia care a dezvoltat un standard pentru «Cosmetice și produse alimentare ecologice». Una dintre companiile menționate în catalogul standului armenesc dar care nu a participat este firma de cosmetice bio Nairian, foarte populară în Armenia. Aceasta a fost înființată în 2012 de Anahit Markosian, care după ce a locuit 23 de ani în Silicon Valley a revenit în țara sa natală și a cofundat Nairian unde este actual head of product development. Majoritatea vânzerilor are loc în Armenia, o parte este exportată în SUA, Canada, Marea Britanie și Rusia. Pentru mai multe informații vizitați  www.nairian.com sau www.nairian.am . Împreună cu ADA (Agenția Austriaca pentru Dezvoltare) care susține agricultura ecologică, Organic Armenia a ajutat IMM-urile armenești să organizeze și să creeze stand-ul, să pregătească materiale promoționale și să organizeze întâlniri la târg.

BioFach este cel mai mare târg din lume pentru produse ecologice. Este punctul de întâlnire pentru furnizorii de top și specialiștii din industrie, prin urmare participarea la târg permite companiilor armenești să găsească noi oportunități de vânzări și parteneri. După cum îmi relata Lusine Nalbandyan de la firma de biohumus ORWACO: „Suntem bucuroși să revenim la Biofach, cel mai mare târg de produse BIO din lume și să reprezentăm Armenia, aici în Germania. Inputurile ecologice produse de noi în Armenia sunt apreciate în toată Europa și suntem încântați să ne revedem aici la târg cu fermieri din Germania, Austria, Italia sau Spania, care folosesc produsele nostre.

Alice KANTERIAN