Redactor

BioFACH și ITB / Participarea României și Armeniei la două dintre cele mai importante târguri internaționale din Germania

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

BioFACH, târgul de produse ecologice se organizează anual și reunește expozanți din peste 130 țări.

România a fost prezentă chiar cu două standuri comune. În cadrul Centrului Expozițional Messe-Nürnberg au fost promovate la fel ca in anii anteriori produse ecologice precum miere, uleiuri, o gama variată de fructe de padure, cătină, branzeturi, nuci, vin, cereale, uleiuri, esente etc. Primul stand a fost finantat de programul ministerului pentru subvenționarea exportului iar aici au expus 15 firme. Cel de-al doilea stand comun a fost cofinantat printr-un grant elvețian pentru promovarea IMM-urilor în România, si la acesta au participat alte 15 firme și micii producători Bio Concept si BioNEST. 3 firme printre care PISCICOLA TULCEA SA și B.H.S. BIO INNOVATION SRL au împărtit un stand mai mare organizat de InPULSE Partners srl, reprezentând NürnbergMesse în România. Alte 5 firme au avut standuri proprii la BioFACH, iar firma Saimara Bio care produce deodorante pe baza de bicarbonat a avut propriul sau stand la Vivaness, targul paralel dedicat produselor cosmetice.  Aceasta a fost unica firma românească care a expus la Vivaness. Dar nu unica firma româna care expunea cosmetice, o alta firma romana PANAIT INTL, producator de esente si uleiuri in special pe baza de lavanda era prezenta la BioFACH dar locul ei ar fi fost la Vivaness alaturi de firmele de cosmetica de prestigiu precum Natura Siberica si Aromagarden. Prin Brandul „Lavandă de România“ Irina Panait si sotul sau Tudor vând ulei și apă de lavandă, uleiuri presate la rece de măceșe, cătină sau floarea soarelui, apă de trandafiri sau melasă. Toate culturile sunt bio sau în curs de primi atestare bio. Cel mai recent proiect al lor este Mayie, care a început în urmă cu doi ani ca o joacă. Din materia primă pe care o produc sub numele de „Lavandă de România“ ei realizeaza seruri, produse cosmetice naturale avansate. Cu toate că nu au avut o vizibilitate suficientă, aceasta participare le-a dat posibilitatea de a castiga noi clienti, cărora le vor livra uleiuri de lavandă sau din alte materii prime.

Armenia a fost reprezentata la BioFACH cu logo-ul ORGANIC ARMENIA. 13 companii armene  au participat la târgul internațional de produse ecologice BioFach 2019 din Nuremberg, în perioada 13-16 februarie, datorită sprijinului acordat de Centrul Internațional de Comerț (ITC) și partenerilor săi austrieci ADA. Companiile participante sunt beneficiarii proiectului “Ready to Trade”, care este finanțat de Uniunea Europeană, ca parte a inițiativei EU4Business și vizează conectarea IMM-urilor din Europa de Est cu piețele globale și în special ale UE. Companiile din Armenia, susținute de ITC la BioFach, au prezentat o varietate de produse ecologice, inclusiv fructe uscate, printre care se numără si mult apreciatele caise, dar și produse conservate, gemuri și sucuri. Împreună cu OASI (Organic Agriculture Support Initiative) care susține agricultura ecologică , ITC a ajutat IMM-urile armenești să organizeze și să creeze stand-ul, să pregătească materiale promoționale și să organizeze întâlniri la târg.

Beneficiarii armeni ai inițiativei de susținere a agriculturii ecologice, finanțați de guvernul austriac reprezentat de ADA-Agentia Austriaca de Dezvoltare (Austrian Development Agency) și UE, au participat la BioFach unde au prezentat produse ecologice, inclusiv hrișcă, fructe și legume congelate, miere, ceai etc.

BioFach este cel mai mare târg din lume pentru produsele ecologice. Reunește peste 3.200 de expozanti si aproximativ 50.000 de vizitatori din 130 de tari. Este punctul de întâlnire pentru furnizorii de top și specialistii din industrie, prin urmare participarea la târg va permite companiilor armenești să găsească noi oportunități de vânzări și parteneri.

În perioada 6-10 martie a avut loc în capitala Germaniei cea de-a 53-a ediţie ITB-Internationale Tourismusbörse Berlin, cel mai mare si presitigios târg de turism din lume. ITB Berlin 2019 găzduieşte 10.0000 de expozanţi din peste 180 de state pe o suprafaţă de 160 de mii de metri pătraţi. România este reprezentată la ITB Berlin 2019 de 40 de expozanţi, tour-operatori, administraţii publice şi asociaţii de promovare a turismului, reuniţi în cadrul unui stand naţional având o suprafaţă de 239 de metri pătraţi.

România a avut un stand mare si foarte bine primit
la Bursa internatională de turism de la Berlin, cu diverse
degustari si prezentari culinare organizate de Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică
Europeană 2019.  Peste 600 de persoane au
apreciat produselor sibiene si brasovene, au primit mostre ale produselor pe
care le pot degusta anul acesta în Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Consorţiul Sibiul Regiune Gastronomică Europeană 2019 a organizat o degustare de produse sibiene la Târgul Internaţional de Turism de la Berlin, la invitaţia Ministerului Turismului. Bufetul a cuprins produse sibiene precum Lactate Seviş, Bătrânul Sas, Carmangeria Mangaliţa de la Racoviţa, Carmangeria Cristea Gura Râului, brânză de burduf de la Râu Sadului, unt din Mărginimea Sibiului, legume, murături şi pâine de la producători locali, păstrăv afumat. La desert a fost servit  hencleş, plăcinte cu mere şi cuprune.
Bufetul a fost asezonat cu vinurile Gorgandin, bere artizanală 1717, Bere Sibiu, Eco-Zen, Nembeer, Urban Brewery şi ţuică de prune şi de pere pădureţe de la Michael Weisz. Bufetul a fost pregătit de o echipă de bucătari, aceasta fiind condusă de Radu Zărnescu, din care au făcut parte şi Marius Greav de la The Gallery şi Vasile Bădilă de la centrul de evenimente Şelimbăr. Iar Liviu Bazarca de la pensiunea CASA RAZESULUI nu numai ca ne-a ospatat romaneste pe cinste ca pe vremea razisilor cu paine de casa, rata cu gutuie, carne de porc mistrez si cerb si alte specialitati, dar a si jucat cu patima si foc dansuri populare alaturi de Alina Ioana.

Armenia a participat cu doua standuri la ITB. Cea mai plăcuta surpriza am avut-o spre sfarsitul ITB-ului in momentul in care l-am întalnit pe Jussi un prieten norvegian stabilit in Erevan, un prieten la care nu m-as fi asteptat si care m-a condus dupa ce am băut un suc fresh din trestie de zahar la pavilionul companiei Orascom la al doilea pavilion armenesc din cadrul ITB-ul, pe care de altfel nu l-as fi descoperit. El mi-a explicat ca in-tradevar exista doua standuri armenesti, eu cunoscusem deja stand-ul organizat de ministerul de turism la care participau 12 agentii de turism, dar daca nu as fi dat din intamplare de Jussi nu as fi realizat ca mai exista un al doilea stand al Armeniei cu alte 10 agentii de turism. Jussi m-a condus la stand-ul organizat de asociatia agentiilor de turism din Armenia cu logo Tourism Armenia, unde el insotea agentia de turism VivaTouR

Alice KANTERIAN