Redactor

NÜRNBERG | Despre BIOFACH 2023 și apelul lui Cem Özdemir, Ministrul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germani, către politicienii turci…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cem Özdemir, Ministrul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania și un mare susținător al ecologiei și biodiversității, a dat dovadă de un curaj fără precedent, apelând la politicienii turci să-și  reevalueze comportamentul față de Armenia, prima țară, după Grecia, care a sărit în ajutorul victimelor cutremurului. Acest apel, care de altfel nu apare în presa germană și a fost eliminat din postarea în monitorul ministerului, a fost rostit în timpul discursului pe care Ministrul Federal German, primul turco-german ce ocupă o funcție atât de importantă în guvernul federal, l-a ținut cu ocazia ceremoniei de deschidere a BIOFACH, cel mai mare și important  târg mondial de produse ecologice care și-a deschis porțile pe 14 februarie la Nürnberg. De față cu reprezentanții corpului diplomatic și cu presa internațională, în prezența lui Marcus König, prefectului orașului Nürnberg, și în transmisie directă, acest apel a contat foarte mult, mai ales că pavilionul Armeniei a lipsit la actuala ediție Biofach 2023 pentru prima oară. Un fapt regretabil, de altfel, după ce însuși vice-ministrul economiei Arman Khojoyan vizitase standul armenesc BioFach în 2022 încurajând, prin prezența sa, cele 52 de companii care au expus la ediția de anul trecut. Armenia a fost reprezentă cu un stand național, ani la rând, la BioFach, cu logo-ul ORGANIC ARMENIA.

Cu Areg Galstyan și Lusine Nalbandyan

În întâlnirea care a urmat inaugurării Biofach am discutat despre intervenția ministrului german favorabilă Armeniei cu Lusine Nalbandyan, reprezentanta organizației ORGANIC ARMENIA și cu antreprenorul armean Areg Galstyan de la firma ANTARAM ,producător de  ceaiuri bio. Lusine care a fost organizatoarea pavilionului național la edițiile precedente mi-a vorbit despre cele patru camioane cu 100 de tone de ajutoare trimise de Armenia în Turcia prin granița care a fost redeschisă după trei decenii. Tot de la ea am aflat că ajutorul acordat Turciei a fost foarte discutat, stârnind polemici în Armenia, doarece unele voci au susținut că nu este în ordine să trimiți zeci de tone în Turcia când propriul popor are nevoie de ajutoare în Nagorno-Karabakh.

Cu Lusine, anul trecut la Biofach

Tot din discuția cu Lusine am înțeles că lipsa de fonduri a fost motivul pentru care Armenia nu a avut un pavilion național la actuala ediție. În anii anteriori companiile armenești au fost beneficiare ale proiectului “Ready to Trade”, finanțat de Uniunea Europeană, ca parte a inițiativei EU4Business care au vizat conectarea IMM-urilor din Europa de Est cu piețele globale și în special ale UE. Beneficiarii armeni ai inițiativei de susținere a agriculturii ecologice, finanțați de guvernul austriac reprezentat de ADA-Agenția Austriacă de Dezvoltare (Austrian Development Agency) și UE, au participat în trecut la Biofach cu o varietate de produse ecologice printre care s-au numărat și mult apreciatele caise, dar și legume și fructe proaspate și congelate, produse conservate, gemuri, miere, ceaiuri, vinuri și brandy, ulei de măsline, sucuri, inclusiv hrișcă. Totuși și la actuala ediție, alături de Lusine alți 12 reprezentanți al firmelor armenești, producători ecologici au participat ca vizitatori  la Biofach 2023.

La actuala ediție BioFach și Vivaness (târgul de produse bio pentru îngrijire personală) a fost organizat și Congresul BioFach, derulat de IFOAM (Federația Internațională a Mișcărilor Agricole), unde au avut loc peste 100 de ateliere și simpozioane cu participarea unor experți în materie de produse ecologice.

România – the bio garden of the world – a fost prezentă la BioFach 2023 cu un pavilion colectiv și mai multe standuri individuale în cadrul Centrului Expozițional Messe-Nürnberg. La pavilionul asociației Bio Romania, format din două insule, fiecare de 100 m² l-am reîntîlnit și pe Peter Wolf, reprezentantul Messe-Nürnberg în România. La fel ca în anii anteriori au fost expuse produse apicole, uleiuri și sucuri de cătină, vinuri bio, o gamă variată de fructe de pădure, plante medicinale, produse de panificație, brânzeturi de vacă de Ibănești, de capră de la Vanbet Bârlad, nuci, alune de pădure, afine de la firma Merry Berry, care deține și cea mai mare plantație de afine bio din Europa și mai nou carne de curcan bio made in România!

Un număr de 15 antreprenori din România au expus produse bio la pavilionul comun al asociației Bio România pe o suprafață expozițională dublă față de 2022. Cincisprezece membrii ai asociației Bio România au avut la dispoziție o suprafață expozițională de circa 200 m², conform declarațiilor președintelui asociației Marian Cioceanu.

Printre aceștia se numără la fel, că în 2022, BioHumusSol care comercializează îngrășăminte organice. Noua generație de producători BIO nu lipsește: Vlad Ionuț Cioceanu, patronul firmei ”VIC Future Development”, deținătoarea brand-ului ”IN VERITAS BIO” oferă cereale bio, făină și produse de panificație bio printre care  și foarte gustoșii săi covrigei.

„Less plastic“, adică diminuarea utilizării plasticului în producția produselor cosmetice și a ambalajelor necesare și „local heroes“, adică utilizarea resurselor și ingredientelor locale, și în general produsele vegane sunt acum prioritare. Compania Sol de Ibiza din insulele Baleare folosește o gamă de produse de protecție solară care nu dăunează mediului înconjurător, nu risipește resursele și nu folosește plastic. La fel și brandul olandez de deodorante și protecție solară We Love The Planet care a trecut de la nivelul de start up la un fel de global player, cu un CEO, Piet Niesten omniprezent la congresul Vivaness. Un nou brand de deodorante pe care l-am descoperit este  Niyok , o firmă germană care combină antiperspirantul cu deodorantul conform declarațiilor lui Alexander Vollbach de la Titania Fabrik, cu mai multe branduri în portfoliu. Un alt trend este folosirea bambusului ca materie primă – am văzut la Vivaness la firma Bamboovement , pentru confecționarea periilor de păr sau periuțelor de dinți din acest material. Iar Nicama, un start up german înființat de Zeno Kakuschke împreună cu alți 3 prieteni produc săpunuri și pentru păr folosind resturi de coajă de portocală din producția de înghețată și zaț de cafea, colectat din cafenelele din Dresda. Un impact pozitiv asupra naturii, în conformitate cu noul trend de Upcycling.

Cu Roxana Beraud de la Dermaplant și Marian Cioceanu la Pavilionul României.

Powered by plants. Loved by your skin. Acesta este sloganul unei game de cosmetice inovatoare, made in Franța. DermoPlant Organic Cosmetics folosește extrase de hibiscus, un botox natural fără efecte secundare. Firma de cosmetice a fost înființată de Roxana Beraud, de origine din România stabilită în Franța care, la vârstă de 30 de ani, decide să dezvolte propriul brand de cosmetice organice pe bază de ingrediente naturale cum ar fi aloe vera, calendula, hibiscus, lavandă, rozmarin etc. la prețuri rezonabile. Bunica ei a fost cea care i-a transmis pasiunea pentru folosirea plantelor în viața de zi cu zi și fascinația pentru virtuțile plantelor.

O altă cremă care folosește extrase de hibiscus este Eye & Lip DNA Repair. Această cremă de efect pe baza de astaxanthin și acid hialuronic pentru înlăturarea ridurilor la ochi și buze face parte din gama de cosmetice germană Dr. Hauck.

Printre noutățile de la Vivaness s-a numărat primul stand colectiv din Ghana. Un număr de 7 antreprenori și antreprenoare ghanezi/ghaneze au expus creme pe bază de plante endemice printre care se numără untul de shea. Printre aceștia se numără și încântătoarea Ruth Guribie, fondatoarea firmei de cosmetice Sava Shea (și https://dev.savasheashop.com/ ).

Deși  Biofach și Vivaness din acest an au fost primele după pandemie statisticile arată că ele s-au situat în urma târgurilor din perioada pre-pandemică în ceea ce privește numărul de vizitatori și participanți. Totuși organizatorii au evaluat ca fiind destul de mulțumiți. Să ne revedem cu bine la următoarea ediție.

Alături de Cem Özdemir, Ministrul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania

Alice KANTERIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *