Redactor

BIOFACH 2019 / “Agricultura Ecologică în România și Armenia – Orizonturi 2020”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

„La mulţi ani! Îi urez succes României cu
ocazia primei sale preşedinţii a (Consiliului) UE. Sunt încrezător că veţi
reuşi şi aştept cu nerăbdare să colaborez cu dumneavoastră′

Daca la începutul lunii ianuare prin mesajul trimis prin TWITTER polonezul Donald Tusk in functia sa de Președinte al Consiliului European, felicita România cu prilejul preluării mandatului președinției rotative a acestei instituții, iata ca deja in 2013 o concetățeană a sa, pe atunci viceministrului agriculturii şi dezvoltării rurale al Poloniei, Krystyna Gurbiel, felicita România, care in 2013 era la BIOFACH în Nürnberg Țara Anului la BIOFACH, iar Dacian Ciolos, pe atunci Comisarul European pentru Agricultură si Dezvoltare Rurala invitatul de onoare.

Aceasta era o realizare importanta, România trezind respectul celorlalti, cladind o imagine buna in lume. BIOFACH este cel mai mare si cel mai important târg de produse bio din lume, iar agricultura ecologică este un sistem dinamic în România cu un ritm mediu ponderat de creştere anuală de 23 %.  Agricultura bio înseamna beneficii pentru sanatatea consumatorilor, pentru bunastarea fermierilor români, pentru dezvoltarea agriculturii romanesti in ansamblu si pentru imaginea României. Anul acesta se estimează o limitare a participantilor la cca 15 într-un spatiu de maxim 200 mp conform Asociației Bio România .

La fel ca pentru România si agricultura bio din Armenia trebuie susținută, pentru ambele tari agricultura ecologica inseamna sansa de a transforma un decalaj într-un avantaj. Decalajul tehnologic față de statele cu agricultura puternica, lipsa mecanizarii pe scară largă, utilizarea redusa a îngrasamintelor, fărâmitarea exploatatiilor – toate acestea inseamna slabiciuni fata de agriculturile mari, insa avantaje pentru convertirea la productie bio.

Agricultura bio este în ambele tari un sector in crestere, dar fata de Armenia fermierii români se pot baza pe ajutorul guvernului care mizeaza pe bio. Fermele bio din Armenia sunt mai curând mici, ele produc si comercializeaza ceaiuri, uleiuri din nuci, sucuri, fructe uscate, miere, nuci si uleiuri, si chiar produse cosmetice. Anul trecut 10 firme erau prezente la BIOFACH. Si anul acesta firmele armeneste se vor regrupa sub umbrela asociatiei “Organic Armenia”!

Între 13-16.02 cea mai mare expozitie din lume pentru produse ecologice îsi deschide portile. Pe lângă BIOFACH pentru produsele alimentare centrul de expozitii Nürnberg gazduieste si Targul de produse cosmetice bio, Vivaness.

Alice KANTERIAN