Mihai Stepan Cazazian

BINECUVÂNTAREA TINERILOR LA BISERICA ARMEANĂ DIN CONSTANȚA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

12801479_657210974416982_93495495526819945_n

 

                Celebrarea zilei de Sf. Sarkis (Սուրբ Սարգիս) este una din sărbătorile cele mai iubite și cu drag așteptate de toți credincioșii armeni, întrucât acesta este ”îndeplinător al dorințelor, ascultător al rugăciunilor, mijlocitorul nostru la Iisus Hristos” (Psalmi).

În duminica lui februarie 28, biserica din Constanța era plină , parcă mai mult ca de obicei, cu credincioșii – vârstnici, copii și tineri cu părinții lor – veniți la Sf. Liturghie, dar și pentru a asculta slujba de binecuvântare a tinerilor și îndrăgostiților.

Cuvintele părintelui – preotul paroh Oshakan Khachatryan – au avut darul să ne emoționeze și să atragă luarea aminte că toată viața noastră trebuie să fie călăuzită de credință și nedezlipită de Sfânta Biserică:

„Da, într-adevăr, Sfântul Sarkis, cu calul său zburător, secole de-a rândul, aleargă continuu de la cer la pământ și transformă în realitate visurile și dorințele izvorâte din inima noastră sinceră. Iar astăzi ne-am adunat să ne rugăm, să vorbim cu Domnul, să-I cerem blagoslovenia  nebiruitului Sfânt Sarkis, pentru a primi trupul și sângele Mântuitorului, deoarece credem că pentru orice armean foamea și setea sa spirituală le poate potoli numai de la izvorul acela curat și limpede, care se numește Biserica Apostolică Armeană”.

12321662_657210844416995_2556399491206049305_n

Apoi părintele a rostit Rugăciunea de binecuvântare a tinerilor, atât în limba armeană, cât și în limba română, pentru a fi înțeles de toți cei prezenți, deoarece alături de tinerii armeni se aflau și adolscenți români – o clasă întreagă (clasa a VIII-a), pe care-i așteaptă un examen important, al școlii, dar și al vieții, alături de diriginta lor, prof. Busuioc, de la Școala Gimnazală nr.18 din Constanța. Reproducem din această minunată și impresionantă rugăciune:

„Doamne Dumnezeul nostru, Tu care ești supremă și infinită iubire, Bunule și Binefăcătorule, Izvor veșnic al harurilor și Dătător de fericire, Tu, care, inspirat de nețărmurita Ta dragoste ai creat universul și toate ființele ( . . . ), o, Doamne, binecuvântează pe toți tinerii prezenți aici și revarsă în sufletele lor haruri ale iubirii Tale, pentru ca numai cu dragostea Ta să se călăuzească mințile și sufletele lor și să li se aprindă inimile de suflul puternic al iubirii Tale ( . . . )”

După rostirea Rugăciunii, părintele a reluat:

„Această sărbătoare este deosebită prin faptul că Sanctitatea Sa Catolicosul Tuturor Armenilor, Karekin al II-lea – după cum v-am spus mai înainte –  cu ani în urmă, prin harul său, a proclamat-o ca zi de binecuvântare a tinerilor .  Sunt bucuros că și în biserica noastră sunt tineri azi, care sunt nu numai viitorul Bisericii, ci și prezentul Ei. Din tot sufletul mă rog ca atotputernicul Dumnezeu, prin blagoslovenia Sfântului Sarkis, să vă aibă în pază pe toți, să vă găsiți iubirea, iar toți aceia care v-ați găsit iubirea, să o întâriți și să fie prolifică.

Iubirea, mila, binecuvântarea Domnului să fie cu voi, Amin.”

Apoi părintele a împărțit tuturor tinerilor iconițe cu chipul Maicii Domnului, să-i păzească și să-i întărească în tot binele pe care-l și-l doresc lor și aproapelui lor, precum  să le și călăuzească mintea și sufletul spre reușită în tot ceea ce vor întreprinde.

Mare le-a fost surpriza și încântarea tinerilor români, care au primit binecuvântarea, dar și iconițele sfințite, căci și pașii lor poate că nu întâmplător au fost îndreptați tocmai în această zi spre biserica armeană. În curtea bisericii, adunați împreună cu diriginta lor, ei nu s-au îndurat să plece, ci ne-au cerut explicații cu privire la istoria, obiceiurile, arta armeană, de ce și când au venit pe aceste meleaguri.

În fine, enoriașii noștri s-au așezat la gustarea din sala de protocol, oferită de Sergiu (Sarkis) Sarchizian și mai micul Sarkis Tumalian de ziua lor onomastică

12795321_1711282635809733_1796179530421945742_n