Mihai Stepan Cazazian

BINECUVÂNTAREA ŞI GRATITUDINEA ADRESATĂ DEPUTAŢILOR…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…DIN PARLAMENTUL ROMÂNIEI DE CĂTRE ÎNTÂISTĂTĂTORUL EPARHIEI ARMENE DIN ROMÂNIA DATEV HAGOPIAN

 

         Din Catedrala Armeană SFINŢII ARHANGHELI din Bucureşti adresăm   binecuvântarea şi gratitudinea noastră  următorilor deputaţi din Parlamentul României pentru  Declaraţia Politică în sprijinul recunoaşterii Genocidului Armean:

Deputat Slavoliub Adnagi

Deputat Ovidiu Victor Ganț

Deputat Giureci-Slobodan Ghera

Deputat Varujan Pambuccian

Deputat Lucian-Eduard Simion

Deputat Silviu Vexler

Deputat Varujan Vosganian

Deputat Dragoș Gabriel Zisopol

            Apreciem valoarea efortului depus şi importanţa pasului efectuat de DVS. în Parlamentulul României pentru recunoaşterea Genocidului Armean din secolul trecut. Este demn de amintit faptul că secole de a rândul armenii de pe treitoriul României au convieţuit cu românii în deplină pace, iubire şi armonie. Încă din sec al XI-lea, de când a început prima migrare a armenilor în România, armenii au fost primiţi pe acest binecuvântat şi ospitalier pământ românesc cu multă căldură.

Acelaşi lucru putem spune şi despre alte valuri de migraţie, în special din perioada 1895-96, cand sultanul Abdul Hamid din Imperiul Otoman a organizat masacre masive  asupra pupulaţiei armene, şi după Genocidul din 1915-1922, când Regatul Român şi-a deschis larg porţile în faţa miilor de refugiaţi. 

Nu trebuie uitat faptul că după destrămarea a U.R.S.S., România a fost prima ţară care a recunoscut Îndependenţa Republicii Armenia şi din 17 decembrie 1991 a fost prima ţară care a stabilit  relaţii diplomatice cu Republica Armenia.

            Datorită acestei atitudini ospitaliere şi a sprijinului constant al statului astăzi în România există multe biserici şi mănăstiri armene care funcţionează. Comunitatea armeană este vie şi activă, continuind să-şi aducă  aportul în dezvoltarea statului român.

În istoria seculară fiii poporului armean au participat continuu la construirea, întărirea, independenţa şi prosperitatea României. Suntem siguri, că  în viitorul apropiat, datorită efortului depus de dumneavoastră, România se va alatura celorlalte state care au recunoscut şi condamnat  primul genocid al sec. XX, astfel  contribuind la prevenirea  şi stoparea  producerii de noi  crime impotriva umanităţii.

           Vă urăm multă sănătate, ani de muncă cu realizari depline. Dumnezeu să vă aibă în pază  revârsând asupra voastră harul, iubirea şi binecuvântarea Sa.

 

Cu binecuvântare,

Datev Hagopian

Întâistătătorul Eparhiei Armene din România