Mihai Stepan Cazazian

BINECUVÂNTAREA COPIILOR la Biserica  Armeană din Constanța  

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     

Duminică, 1 aprilie a.c. a avut loc un eveniment inedit la Biserica Armeană „SFÂNTA MARIA”din Constanța: în conformitate cu noua rânduială clericală statornicită de Sanctitatea Sa Catolicosul Karekin al II-lea, patriarh al  armenilor de pretutundeni, Duminica Floriilor a devenit, implicit, sărbătorarea binecuvântării copiilor. Așadar, după oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Oshakan Khachatryan a menționat în predica sa semnificația și importanța acestei sărbători, apoi i-a chemat pe cei mici aproape, așa cum cu peste două milenii în urmă o făcuse Hristos, cu aceste cuvinte: „Lăsați copiii să vină la mine!”

        Adunați în jurul preotului, micuții au ascultat plini de emoție Rugăciunea de Binecuvântare (în armeană, dar și în traducere în limba română) prin care erau îndemnați să asculte de părinți, să facă doar fapte bune, să învețe cu sărguință, spre a deveni destoinici urmași ai părinților și străbunilor lor. Cuvintele de binecuvântare rostite de părintele Oshakan, dar și atmosfera pioasă din biserică, i-au emoționat până la lacrimi pe părinți, precum și întreaga audiență.

            Cu coronițele de salcie pe cap, împletite chiar de mâinile doamnei preotese Armine Khachatryan, copiii au avut parte de încă o surpriză, când aceasta, zâmbind, le-a dăruit mici figurine colorate – flori, fluturi, păsări – simboluri ale renașterii și regenerării naturii.

            Astfel am avut încă o dată confirmarea faptului că unele gesturi, aparent, mici (dar realizate cu câtă trudă și dăruire!) pot avea efecte și consecințe surprinzător de importante: acești copii, care au trăit astăzi un eveniment dedicat lor și în centrul căruia s-au aflat, la care se adaugă, desigur, sfânta taina a binecuvântării, nu vor uita niciodată că au fost protagoniștii unui episod special, ce-și va lăsa amprenta în mintea și sufletele lor, călăuzindu-i spre bine, adevăr și frumos.

Arșaluis G.

Foto: Areknaz Tatosian