Mihai Stepan Cazazian

BILATERALE / Forumul economic al oamenilor de afaceri din România și Republica Moldova

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

2

Pe data de 19 mai, a avut loc la Iași ”Forumului economic al oamenilor de afaceri  din România și Republica Moldova” organizat de Uniunii Armenilor din România, Comunitatea Armeană din Republica Moldova, Fundația ” Michael Noradunghian”. A fost citit un mesaj din partea doamnei Hranuș Hagopian, Ministru al Diasporei după care au vorbit prefectul Județului Iași Marian Grigoraș, E.S. Hamlet Gasparyan, ambasador al Republicii Armenia, Paul Butnariu, președinte al Camerei de Comerț Iași, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, Arthur Avanyan, președintele comunității armene din Moldova, Radu Auneanu președinte al Fundației “Michael Noradunghian”,  Tatul Davoyan, Consul Onorific al Republicii Armenia în Republica Moldova.

Antreprenorii din România și Republica Moldova au prezentat produsele și serviciile pe care le oferă și posibilitățile de acces pe piața reciprocă, precum și dorința de a consolida legăturile de afaceri cu Armenia. În acest sens, s-au subliniat oportunitățile existente în direcția europeană, precum și spre  piața eurasiatică.  Forumul de la Iași a fost  promovat de către autoritățile locale și cercurile de afaceri, și a fost prezentat de televiziunea locală și mass-media. Acesta a fost primul eveniment de acest fel, iar organizatorii au decis ca astfel de forumuri să aibă loc periodic și să invite oamenii de afaceri și din alte țări învecinate.

1

În cadrul Forumului, domnii Varujan Vosganian și Arthur Avanyan au semnat un Memorandum de înțelegere între Uniunea Armenilor  din România și comunitatea armeană din Republica Moldova, al cărui obiectiv principal este crearea condițiilor necesare și asigurarea sprijinului reciproc pentru dezvoltarea comunităților și realizarea diferitelor proiecte pentru păstrarea identității armene, precum și promovarea comerțului și a relațiilor economice.

IMG_7270

În aceeași zi, ambasadorul Hamlet Gasparian, însoțit de Președintele UAR, senatorul Varujan Vosganian, s-au întâlnit, la Iași, cu prefectul Marian Grigoraș și primarul Mihai Chirică și au discutat posibilitatea extinderii relațiilor la nivel descentralizat între Armenia și România, având în vedere experiența acumulată și contribuția uriașă a armenilor la dezvoltatea Iașiului și a întregii Moldove, care începe încă din secolul al XIV-lea.