Mihai Stepan Cazazian

BILANȚ / 9 armeni au urcat pe podium la Jocurile Olimpice de la Rio

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

S-au stins luminile la Rio. Ultimii sportivi din delegatia olimpica a Armeniei s-au intors acasa sambata noaptea. Este vremea bilantului si trecerea la o noua etapa pentru Jocurile Olimpice de la Tokio din 2020.

olympics-feature-1024x449

Echipa Armeniei a reusit sa obtina la Rio o medalie de aur si trei de argint, depasind Romania in clasamentul neoficial pe medalii. Lotul a fost format din 33 de sportivi, dar la start s-au prezentat numai 32. Pana la Rio singurul aur olimpic sub culorile Armeniei fusese realizat luptatorul la greco-romane, Armen Nazarian in 1996 la Jocurile Olimpice de la Atlanta,SUA. Armen Nazarian a mai obtinut o medalie olimpica de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, de asta data pentru Bulgaria.

 

Sa facem o trecere in revista a rezultatelor, pe discipline sportive, la care au participat sportivii armeni.

Artur Aleksanyan

La lupte greco-romane a fost obtinut cel mai mare success al echipei Armeniei. Din cei patru luptatori, Artur Aleksanyan la categoria 98kg a luat aurul olimpic, iar Migran Arutyunyan a obtinut numai argintul deoarece arbitrii au viciat rezultatul.

La haltere au fost cinci baieti si doua fete. Rezultate foarte bune au obtinut la masculine  Simon Martirosyan ,argint la 105kg, Gor Minasyan, argint la +105kg , Ruben Aleksanyan, locul patru la +105kg si la femei, Nazik Avdalyan, locul cinci la categoria 69kg.

accident

Andranik Karapetyan

Sa amintim ca Andranik Karapetyan la categoria 77 kg a suferit o grava accidentare la cotul stang in timpul concursului. Din informatiile noastre in acest moment se simte mai bine, dar nu se stie cat timp va dura refacerea. Avand in vedere tineretea sa, are 20 de ani, sunt sperante sa revina in concursurile de haltere. La Rio el era unul din pretendentii la medalii.

Potrivit, cunoscutului comentator armean, Krikor Amirzayan , conditiile de pregatire pentru sportivii armeni nu au fost la inaltimea performantelor obtinute de acestia. Astfel  vicecampionii olimpici la haltere Simon Martirosyan s-a antrenat in satul sau într – o cladire distrusa si în conditii foarte dificile, în timp ce Gor Minasyan traia în Gyumri într – un “doumik” ( un fel de casa din prefabricate ).

 

La lupte libere din cei patru participanti, numai Levan Beriadnidze la 125kg a optinut un onorabil loc cinci.

La atletism au fost cinci sportivi cu rezultate nesemnificative. Ne mira absenta la lungime a lui Gor Nerkarayan , atletul armean cu cele mai bune rezultate si calificat pentru olimpiada. Presedintele federatiei de atletism afirma ca a fost bolnav.

La box au intrat in ring cinci pugilisti care nu au reusit nicio clasare semnificativa.

La gimnastica  au participat trei sportivi, in finala pe aparate intrand Harutyun Merdinyan, care s-a clasat pe locul sapte la cal cu manere sub asteptarile noastre si ale lui, desigur.

La judo a fost un singur participant la categoria 60kg care nu a trecut in sferturile de finala.

La pusca aer comprimat 10m singurul sportiv armean nu a obtinut o clasare deosebita.

La inot 50m liber la masculin rezultat modest, iar la feminin sportive armeanca nu a mai luat startul.

Acestea au fost rezultatele sportivilor din Armenia. Armenii, insa, au obtinut doua medalii de aur, o medalie de argint si trei medalii de bronz, este drept sub culorile altor steaguri.

Yana Egorian, care a reprezentat Rusia, a devenit medaliata cu aur la sabie feminin individual si sabie pe echipe femei.

Seda Tuthalian a obtinut cu echipa de gimnastica a Rusiei locul doi si implicit argintul olimpic.

Kirill Grigoryan din echipa Rusiei a luat bronz la pusca culcat 50m. Tatal sau Hagop Grigoryan este maestru international la tir sportiv.

Artem Harutyunyan la box, categoria 64 kg, sub drapelul Germaniei a obtinut medalia de bronz.

Mikhail Aloyan la box, categoria 52 kg, a obtinut pentru Rusia medalia de bronz.

Astfel putem spune că 9 armeni au urcat pe podiumul olimpic, 4 pentru Armenia și 5 pentru Rusia, respectiv germania.

 

La final cateva scurte stiri.

Pe surse se zice ca Artur Aleksanyan va fi premiat de catre frumoasa Kim Kardashian cu un Ferrari, iar Gagik Dzaroukyan presedintele Comitetului Olimpic Armean ii va face cadou un apartament pe  Nord din Erevan. Revista „Elle” in limba rusa considera ca primii cinci sportivi cei mai „draguti” de la Rio sunt Artur Aleksanyan, Roman Vlasov (lupte,Rusia), David Chakvetadze (lupte,Rusia), Denis Kudla (tenis,Germania) si Kyle Snyder (lupte,SUA).

Yana Egorian isi va cumpara un apartament in Khimki cu banii obtinuti din bonus la Rio und va locui cu mama si bunica sa. Ea este nepoata cântaretului de opera si actor de film Henrik Alaverdyan. Tatal ei, Karapet Alaverdyan, traieste în Armenia la Erevan.

Se retrage si francezul de origine armeana,Daniel Bilalian, cunoscutul director sportiv al televiziunii France 2. El a comentat ceremoniile de deschidere a jocurilor olimpice de la Torino-2006, Beijing-2008, Vancouver-2010, Soci-2014 si Rio-2016.

Mascota olimpica(1)Vinicius, mascota Jocurilor Olimpice de la Rio, un “animal” rezultat din amestecul tuturor animalelor din Brazilia si-a luat la revedere de la sportivi si le doreste ca si mine multe succese in 2020 la Tokio.

 

Gabriel Antonie Lazarovici

olimpiada Tokio