Mihai Stepan Cazazian

Bilanț 2015

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

masina de scrisȘtiu că ne aflăm deja la sfîrșitul lunii ianuarie din 2016 și poate e prea tîrziu să mai vorbim despre anul care s-a scurs. Dar o trecere în revistă a evenimentelor consumate în comunitatea noastră, în 2015, ne poate oferi o perspectivă a ceea ce ar trebui să continuăm sau să îmbunătățim în acest an. 2015 a fost anul Centenarului Genocidului iar pentru armenii din România și anul Centenarului Catedralei Armene din București. Două evenimente care au ocupat cea mai mare parte a activităților pe care le-am realizat. Dacă Centenarul Genocidului a însemnat organizarea unor evenimente comemorative în toate orașele unde mai sunt comunități armenești locale, aniversarea Catedralei s-a limitat la manifestările realizate în București, în luna noiembrie. Comemorarea Genocidului a însemnat, în primul rînd, o mobilizare a membrilor comunității care au încercat prin acțiunile lor ( expoziții, reuniuni, concerte, manifestații stradale ) să atragă atenția în spațiul public românesc asupra acestei tragedii a poporului armean. Din păcate gesturile noastre nu au avut ecou prea mare la nivelul oficialităților statului. Doar un mesaj al președintelui României, atent redactat, a amintit de această tragedie. Nu e puțin dacă avem în vedere că nici un președinte al țării, după 1989, nu a vorbit cu ocazia zilei de 24 aprilie de Genocidul Armean. E adevărat că președinții Iliescu și Constantinescu s-au recules, în vizitele pe care le-au întreprins la Erevan, la Monumentul  Genocidului. Dar atît. Revenind, adăugăm că toate acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul și mobilizarea exemplară atît a Uniunea Armenilor din România, a Arhiepiscopiei Bisericii Armene precum și a Ambasadei Armeniei. Tot aici amintim de romanul Cartea șoaptelor de Varujan Vosganian care  continuă să poarte, la cinci ani de la apariție,  mesajul dramei armenilor. În ziua de 24 aprilie fragmente din roman, traduse în 20 de limbi, au fost citite în cadrul Zilei internaționale  de comemorare a genocidului în zeci de orașe ale lumii din peste 30 de țări.

Dar anul 2015 a însemnat și continuarea unor manifestări intrate în tradiție. Festivalul Strada Armenească, ajuns la a III-a ediție a readus în cartierul armenesc din București farmecul și obiceiurile nu doar ale armenilor. Tinerii noștri au fost iar la înălțime cu organizarea și pregătirea festivalului astfel că interesul publicului a fost mult mai mare decît la edițiile precedente. Așteptăm ediția cu numărul patru !

La Cluj, cea de-a V-a ediție a Zilelor Culturii Armene a fost realizată la un înalt nivel, ca și în anii precedenți colaborarea constantă cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei fiind hotărîtoare.

Un moment important a fost și aniversarea a  25 de ani de la reînființarea Uniunii Armenilor unde am avut ca oaspete de onoare pe doamna Hranuș Hakobian, ministru Diasporei în Guvernul de la Erevan.

La inițiativa Ambasadei Armeniei și cu sprijinul UAR și Arhiepiscopiei Armene,  la București a avut loc Simpozionul Internațional dedicat marelui orientalist H.Dj. Siruni de la a cărui naștere s-au scurs 125 de ani. După cum am spus la început, luna noiembrie a fost marcată de Centenarul Catedralei Armene din București manifestări la care au fost prezenți reprezentanți ai altor culte dar și ai statului român. Cu acest prilej a fost realizată ediția a doua a monumentalei lucrări Catedrala Armeană scrisă de Edvard Jeamgocian. O reală surpriză a fost pentru armeni publicarea de către Editura Corint a volumului “Turcia și fantoma armeană. Pe urmele genocidului”, de Laure Marchand și Guillaume Perrier care a fost lansat la Târgul de Carte Gaudeamus.

Sigur că această  enumerare care seamănă cu o dare de seamă de la ședințele de partid ( dar cîteodată e nevoie de ele !) nu a cuprins  toate manifestările realizate pe parcursul anului 2015  iar membri comunităților din Constanța, Bacău, Gherla, Dumbrăveni, Pitești, Suceava, Iași, Botoșani, Roman, Galați, Tulcea care s-au implicat merită felicitați. Nu știu cît de bogat va fi  anul 2016 de acțiuni/manifestări dar suntem convinși că deja planul de activitate  este schițat  în comunitățile noastre. Succes !

Mihai STEPAN  CAZAZIAN