Simona Paula Dobrescu

BIBART 2018-2019 / LIMBAJUL UNIVERSAL AL ARTEI UNEȘTE ITALIA ȘI ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La Bari, oraș metropolitan, este deja în curs de desfășurare de la 15 decembrie 2018 și până la 31 ianuarie 2019, a doua ediție a Bienalei Internaționale de Artă. Programul BIBART 2018-2019 este îmbogățit de o serie de inițiative culturale: întâlniri cu artiștii, concerte,conferințe, proiecții de filme etc. Proiectul acestui eveniment a fost realizat cu intenția de a face cunoscută artă în toate formele ei expresive(pictură,sculptură,video art,grafică) dispunând prezentarea operelor participanților în locuri expozitive care nu sunt convenționale: ex lăcașuri de cult din centrul vechi al orașului, foyerul unui cinema, holul Universității etc. transformându-le în spații de întâlnire, schimb de idei și de reflexie. Tema acestei ediții este: “Visione e intuizione,la ragione dell’Arte [Viziune și intuiție, motivul Artei].

“Arta nu privește: vede. Nu reproduce: caută. Arta pătrunde esența metafizică a realității prin intermediul intuiției, a viziunii,a gândului și a sentimentului. Este un loc de refugiu și de purificare, generează idei, crează emoții, stabilește raporturi și legături. Este mișcare și participare: dezvoltă legăturile,întărește și sprijină activitatea umană.”

BIBART este susținută de Asociații culturale care au competențe în cadrul formativ și artistic și care desfășoară propria activitate pe întreg teritoriul regional oferind un sprijin în toate sectoarele culturii. La BIBART  participă artiști italieni și străini, cei din urmă provenind din Armenia, Suedia, Ucraina etc. În cripta Catedralei San Sabino din Bari am admirat extraordinara sculptură metalică al cunoscutului artist Arman Nur. Artistul armean apreciat la nivel internațional este bine cunoscut și în Italia unde a participat în 2017 la Bienala Internațională de Artă de la Florența, câștigând primul premiu Lorenzo il Magnifico, secțiunea dedicată bijuteriilor iar în octombrie 2018 a prezentat la Venosa, în sala Gesualdo al Castelului Pirro del Balzo,din regiunea Basilicata, expoziția antologică intitulată “Diagram”. Tot în luna octombrie, anul trecut, regiunea Basilicata a încheiat un protocol de înțelegere cu Ministerul Culturii armene pentru un inter-schimb  cultural, înregistrându-se deja primele contacte între exponenții culturii armene și artiștii italieni de la Porta Coeli International Art Gallery din Venosa.

În același timp  Arman Nur, artistul poliedric care a adus propriile opere în Basilicata, a fost numit Ambasador al artei al acestui teritoriu, în Armenia și în lume. Mulțumind autorităților acestei regiuni pentru acest titlu onorific pe care-l consideră o adevărată misiune, apreciază această deschidere față de Armenia, declarând că în acest fel limbajul universal al artei unește splendida civilizație din Italia meridională, Magna Grecia, cu  antica cultură a poporului armean.

Amintesc un amănunt important: pe 19 ianuarie, Matera,a doua localitate a regiunii Basilicata după Potenza va fi declarată în mod oficial Capitală Europeană a Culturii 2019. La Matera frumusețile naturale se îmbină cu cele arhitectonice. Aici se poate vizita Biserica rupestră Santa Maria De’ Armeniis datată din 943. Numele bisericii amintește de prezența la Matera a unei comunități de Armeni (atestată deja la Bari și la Taranto) ajunsă pe aceste meleaguri în secolele X și XI, împreună cu trupele Împăratului bizantin Niceforo  Foca.

Matera

Am început să scriu de BIBART de la Bari, regiunea Puglia,ajungând cu gândul și descrierea știrilor până la Venosa și Matera, găsind un fil rouge, sper, demn de atenția cititorilor.

Simona Paula Dobrescu

  • 3
  •