Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Berlinul respinge acuzațiile lui Erdogan împotriva deputaților de origine turcă

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Guvernul german a calificat luni ca fiind ‘de neînțeles” declarațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan, care i-a acuzat pe parlamentarii germani de origine turcă care au recunoscut genocidul armean săptămâna trecută că ar fi susținători ai terorismului kurd, relatează AFP.

“Și noi, în Germania, considerăm PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) ca fiind o organizație teroristă și este total de neînțeles să vedem în prezent că declarații provenind din Turcia încearcă să facă legătura între unii membri ai Bundestagului și terorism”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Erdogan a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că ‘trebuie analizat într-un laborator sângele parlamentarilor germani de origine turcă’ care au votat în favoarea recunoașterii genocidului armean, pentru a verifica originea lor în condițiile în care votul Bundestagului (camera inferioară a Parlamentului) din 2 iunie este perceput în țară drept un afront.

Unii dintre acești parlamentari s-au plâns că au primit după vot mai multe amenințări cu moartea prin intermediul rețelelor sociale și, potrivit presei germane, poliția intenționează să le asigure protecție personală.

‘După o astfel de decizie, cum ar putea liderii politici germani să se prezinte în fața mea și a premierului turc?’, a mai spus Erdogan în acest week-end.

Totodată, Erdogan s-a declarat decepționat de atitudinea cancelarului Angela Merkel, care nu a participat la dezbatere. ”Mi-ar fi plăcut ca ea să participe și să voteze”, a spus președintele turc.

Armenii estimează că un milion și jumătate de semeni de-ai lor au fost uciși în mod sistematic la sfârșitul Imperiului Otoman. Numeroși istorici și peste douăzeci de țări, inclusiv Franța, Italia și Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid.

Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoțit de foamete, în care au murit între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Simona Aruștei)