Redactor

Berdj Asgian condus pe ultimul drum. Am rămas mai săraci!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică, 12 decembrie*, familia, foştii colegi, prieteni, oameni de cultură, l-au condus pe ultimul drum pe acad. dr. Berdj Asgian, trecut în lumea celor veşnice la vârsta de 86 de ani. Cei care l-au cunoscut şi îndăgit au venit să-i aducă un ultim omagiu, cu ocazia slujbei de înmomântare de la Biserica de Lemn Sf. Arhanghel Mihail, oficiată de Părintele Silviu Negruţiu.

Despre personalitatea celui cae a fost Berdj Asgian vorbesc cele peste 200 de lucrări stiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinatate, cele 16 monografii şi tratate medicale precum şi distincţiile primite de-alungul celor peste 50 de ani de muncă, printre care amintim Premiul “Gheorghe Marinescu” al Academiei Române, titlul de Doctor Honoris Causa al Societăţii Române de Electrofiziologie, Profesor de Onoare şi Profesor Emerit al Universităţii de Medicină din Târgu-Mureş, Cavaler al Ordinului “Serviciul Credincios” (2003), toate mărturie a activităţii profesorului Berdj Asgian. Adoptat de Târgu-Mureş, aceasta nu i-a rămas dator, înfiinţând în 1984, secţia de Neuropsihiatrie infantilă, pe care am condus-o până la pensionare, timp de zece ani. “Constatăm că suntem puţin mai săraci decât am fost cu câteva zile în urmă. Dacă e să luăm în calcul aspectul intelectual, moral şi voluntaismul celui care pleacă dintre noi, Berdj Asgian lasă un gol în spaţiul familiei, în spaţiul professional sau în slujba societăţii. Cimitirul şi străzile din împrejur ar trebui să fie acum neîncăpătoare, pentru cât bine a putut face Berdj Asgian. Am dorit această slujbă, mai degrabă ca un cântec de leagăn, pentru sufletul domnului profesor”, a spus părintele Silviu Negruţiu.

Omagiu adus renumitului profesor

Oameni de cultură, prieteni, membrii familiei, precum şi membrii din marea familie medicală târgumureşeană din care profesorul Berdj Asgian a făcut cu cinste şi onoare parte, au venit să-i aducă un ultim omagiu profesorului dispărut, care îşi duce somnul de veci, începând de duminică, 12 decembrie, în cimitirul din spatele Biserica de Lemn Sf. Arhanghel Mihail. “A fost un om care a iubit foartem mult viaţa, un om cu o conştiinţă civică şi profesională deosebită. A fost un om de ştiinţă deosebit, care a ştiut să discearnă între valoare şi non valoare. A avut o atitudine civilă deosebită, lucru foarte rar de întâlnit în ziua de astăzi. Berdj Asgian lasă un mare gol în sânul tututror celor cae l-au cunoscut, iar valorile lui ştinţifice, culturale şi morale vor rămâne veşnic printre noi. Dumnezeu să-l odihnească”, a declarat omul de cultură Zeno Ghiţulescu.

* Din păcate comunitatea armeană a aflat mult prea tîrziu de dispariţia distinsului nostru conaţional şi nu a putut să-i aducă un omagiu aşa cum se cuvine. O facem prin intermediul revistei Ararat.

Alin ZAHARIE

dupa site-ul Zi de Zi.ro