Mihai Stepan Cazazian

BEIJING 2022 | Performanță onorabilă a Armeniei la cea de-a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pentru această a 8-a participare la Jocurile Olimpice, începând cu cea de la Lillehammer în 1994, Armenia a obținut o performanță onorabilă la acestă a 24-a ediție a JO de iarnă de la Beijing.
Au fost selectați 6 sportivi sub culorile Armeniei. Din păcate, schiorul Harutyun Harutyunyan s-a retras din cauza Covid-19, astfel că doar 5 sportivi au fost prezenți la Beijing, schiorii Mikael Mikaelyan, Katya Galstyan și Angelina Mouradyan precum și reprezentanții Armeniei la patinaj artistic, Tina Garabédian și Simon Proulx-Senecal.

Vineri, 4 februarie, în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 24-a Olimpiade de iarnă de la Beijing, delegația armeană formată din 10 membri – 5 sportivi și 5 membri ai delegației – purtând tricolorul de către Tina Garabédian și Mikael Mikaelyan și-a făcut intrarea pe Stadion olimpic. Cu atât mai vizibilă cu cât delegația georgiană era mai mică, iar cea a Azerbaidjanului era formată din doar două persoane…

La patinaj artistic, fără îndoială una din probele cele mai urmărite la olimpiadă, Armenia s-a remarcat. În primul rând, cuplul Tina Garabédian-Simon Proulx-Sénécal din 23 de cupluri aflate în competiție a ocupat locul 19 în programul scurt de dans liber pentru a se califica în finala rezervată primilor 20.

În finală, Tina Garébédian și Simon Proulx-Sénécal au ocupat locul 18 cu 167,03 puncte. O performanță foarte bună pentru Armenia care a revenit la probele de patinaj artistic după 16 ani de absență la această disciplină a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Cel mai bun schior al Armeniei, Mikael Mikaelyan s-a clasat pe locul 61 dintre cei 99 de sportivi la cursa de schi clasic masculin de 15 km, cu un timp de 43:09 iar la skiatlon clasic, 15 km liber a terminat pe locul 47 din 70 de participanți.

Schioara Katya Galstyan a concurat la stilul clasic, 10 km unde a obținut timpul de 34’37” și s-a clasat pe locul 74 din 98 de participanți. Schioarea armeană în vârstă de 29 de ani, care participă pentru a treia oară la Jocurile Olimpice, a terminat participarea în cadrul acestor Olimpiade de la Beijing.

Cealaltă reprezentantă a Armeniei la 10 km schi clasic, Angelina Mouradayan a participat la primele ei Jocuri Olimpice, care a fost și prima experiență internațională pentru schioarea în vârstă de 18 ani. Angelina Mouadyan a trecut linia de sosire cu timpul de 39’43” și a ocupat locul 94 în clasament. A fost singurul eveniment la care Angelina Mouadyan a participat la a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Katya Galstyan, care a participat și la proba de sprint feminin, s-a clasat pe locul 80 din 90 de participanți. Astfel ea a ratat participarea la finala probelor de sprint.

Performanțele Armeniei la această a 24-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing sunt onorabile. O Armenie care progresează și care este prezentă la întâlnirea olimpică în ciuda războiului de 44 de zile din Arțakh prin care tocmai a trecut. Și tocmai în acest sens trebuie salutată și încurajată performanța Armeniei.

după armenews