Mihai Stepan Cazazian

BEIJING 2022 | Armenia revine la proba de patinaj artistic, după o absență de 16 ani, cu Tina Garabédian și Simon Proulx-Senecal

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Tina Garabédian și Simon Proulx-Senecal, care concurează la cea de-a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, sunt primii armeni care participă la proba de patinaj artistic, după o absența de 16 ani a Armeniei la acest sport. Acest cuplu care va participa la probele de dans și patinaj artistic locuiesc în Montreal, Canada, unde comunitatea armeană este estimată la peste 90.000 de membri. Majoritatea acestor armeni din Canada sunt descendenți ai supraviețuitorilor Genocidului armean. Părinții Tinei Garabédian au venit în Canada, fugind de războiul civil din Liban în anii 1970.

“Născută și crescută în Canada, familia mea a jucat un rol esențial în a ajuta surorile mele și pe mine să ne menținem identitatea armeană. Am urmat o școală armeană până în clasa a 7-a. Vorbim limba armeană în acasă și a devenit o prioritate pentru mine să mențin această cultură vie, chiar dacă locuiesc în Quebec. „Recent m-am căsătorit cu un băiat armean”, a spus Tina Garabédian (24 de ani) unui reporter din Armenia.

„ Am observat că unii oameni au avut probleme în a-mi pronunța numele de familie, deoarece sufixul -ian era diferit. Dar prin participarea mea la turnee internaționale, teama de a fi considerată armeancă s-a transformat în mândrie când mi-am auzit numele. Sunt atât de fericită că pot arăta lumii cine sunt armenii”, a declarat Tina, care trăiește din deplin în cele două identități ale ei, armeană și canadiană.

Simon Proulx-Senecal (30 de ani) nu este de origine armeană, a devenit armean prin alegere. Nu are probleme că nu știe multe despre această țară și despre istoria ei de când a început colaborarea cu Tina în 2015. „Trebuia să învăț. Din fericire, am fost de mai multe ori în Armenia. La prima vizită, m-am simțit ciudat acolo. Armenii sunt foarte buni, ospitalieri și generoși, dedicați familiei, vor mereu să aibă grijă de tine, să-ți ofere tot ce este mai bun. M-am îndrăgostit cu adevărat de Armenia și m-am conectat la această țară”, spune Simon.

Prima vizită a Tinei în Armenia a coincis cu debutul ei competițional sub culorile Armeniei la patinaj artistic.
Ea își amintește impactul profund pe care l-a avut vizita ei la Țițernakaberd, memorialul genocidului armean și imaginea puternică a Muntelui Ararat. „Mă bucur că am văzut aceste locuri personal. M-am îndrăgostit cu adevărat de această țară și de oamenii ei și de tot ce are de oferit”, spune ea.

Tina a început patinajul artistic la vârsta de 5 ani și a patinat singură până la 14 ani. A petrecut două sezoane în turnee de juniori alături de primul ei partener, Alexandre Laliberte. În cel de-al doilea an de cooperare, echipa a aplicat la Federația Armenă de Patinaj Artistic (FFA). Spre deosebire de federațiile celorlalte republici din fosta Uniune Sovietică, FFA cere ca în cazul dansatorilor pe gheață sau în perechi, sportivii sau cel puțin unul dintre ei să fie de origine armeană pentru a reprezenta Armenia. FFA a salutat cu entuziasm ideea de a avea o echipă/pereche la dans pe gheață.

Astfel, după 16 ani de absență, Armenia revine la competițiile de patinaj artistic de la Jocurile Olimpice cu Tina Garabédian și Simon Proulx-Senecal care vor încerca să poarte culorile Armeniei la înălțime.

Krikor Amirzayan

armenews.com