Bedros Horasangian

BEDROS HORASANGIAN : Armenii lui Monte Melkonian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 25 noiembrie 1957 se năștea pe meleaguri americane, în California, un băiețel. Nu era nici terorist, nici erou. Era un copil care venea pe lume într-o familie de armeni. Armenii nu sunt o specie aparte de oameni. Sunt și ei precum ceilalți oameni de pe acest pământ. Doar că fiecare are norocul lui. Mai bun sau mai puțin bun. După cum se nimeresc sorții fiecăruia. Băiețelul  lua act de ceea ce numim viață. Nu știa nimic nici despre ce se întâmplă în jurul lui, nici nu avea idee despre ce urma să i se întâmple lui.

Băiețelul acela se numea Monte Melkonian.

Care a trăit ca orice june american, fără prea multe interogații și neliniști despre cine e și ce hram poartă. I s-a aprins un bec abia după ce a fost întrebat de un profesor ce nume poartă, Where Are You From?, de unde vin părinții tăi? Nu prea știa bine ce să răspundă. S-a dumirit în doar câțiva ani. Cine sunt ai lui și cine este el. Și așa, din California natală – A Real American, a ajuns să moară în 12 iunie 1993, pe pământ armenesc, ca Armenian Hero, al unei națiuni greuîncercate.

Monte Melkonian. Erou al națiunii.

Avea doar 36 de ani. Și trăise mai multe vieți într-o singură viață. Așa i-a fost dat lui. Detaliile vieții lui se găsesc pe internet. O teribilă încleștare cu destinul pentru un om care și-a descoperit printr-un efort singular cine e el și cine sunt armenii cărora le aparține. Nu poți fi armean – sau american sau orice – de unul singur. E nevoie să fii alături de alții. Așa a ajuns Monte Melkonian să-și dedice scurta existență unei idei. Unui tenace demers de a fi el însuși în slujba unei națiuni. Unui popor. Patria lui nu au fost Statele Unite – care-l consideră terorist, nici Armenia, care l-a declarat Erou, ci poporul armean. Patria lui Monte Melkonian sunt armenii. De pretutindeni. De peste tot. Cu Bunul Dumnezeu căruia îi aparțin armenii – fostul lider ASALA, ajuns colonel, se considera ateu –  fără granițe, doar cu îndârjirea de a nu ceda și trecutul nostru sângeros consemnat de istorie.  Dincolo de merin hogheră, de Arțakh-ul pentru care și-a dat viața – Monte moare pe 12 iunie 1993, la Merzili, lângă Agdam și va fi înmormântat  în cimitirul Yerablur din Erevan – dincoace de memoria armenilor pentru care a devenit un simbol al identității naționale.

Monte Melkonian.

Prin EL devenim NOI.

Armenii.

Cine sunteți voi?

Noi suntem Monte Melkonian.