Redactor

Baza militară rusă va rămâne în Armenia până în 2044 şi va avea noi împuterniciri

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


24 August 2010

Prima vizită oficială desfăşurată de preşedintele rus Dmitri Medvedev în Armenia s-a încheiat sâmbătă 21 august. În timpul vizitei, Medvedev a desfăşurat negocieri cu omologul său armean Serj Sargsian şi a luat parte la summitul informal al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

În urma negocierilor de la Erevan, Rusia şi-a asumat obligaţia de a apăra Armenia în faţa oricărei agresiuni externe, iar liderii OTSC au discutat pe marginea modificărilor la statutul organizaţiei, modificări care să-i permită să reacţioneze operativ la cataclismele politice din ţările-participante, asemeni celor care s-au produs în Kârgâzstan.

Principalul rezultat al vizitei lui Medvedev îl constituie, potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, semnarea unui protocol la acordul dintre Moscova şi Erevan privind prezenţa bazei militare ruse nr.102 (cum se numea ea şi în timpurile sovietice) în Armenia. Potrivit noului protocol (cu numărul 5), militarii ruşi vor rămâne în Giumri cel puţin până în 2044.
Mai mult decât atât, în tot acest răstimp Moscova va exploata baza din Armenia pe gratis. Dar, cel mai important este că protocolul extinde raza de răspundere a militarilor ruşi.

‘Dacă înainte funcţionarea bazei se limita la graniţele fostei URSS, acum o asemenea îngrădire a fost înlăturată’, a declarat preşedintele armean. Cu alte cuvinte, explică ziarul Vremia Novostei, dacă Armenia se va afla pe picior de război cu una dintre republicile postsovietice, Rusia va fi obligată să o ajute. Acest lucru este cu atât mai important cu cât relaţiile dintre Armenia şi Azerbaidjan rămân extrem de tensionate din cauza problemei privind statutul regiunii Nagorno-Karabah.

Comentând noul protocol, Dmitri Medvedev a declarat că ‘pentru Rusia este extrem de important ca în regiune să fie pace’. De asemenea, liderul rus a amintit că Moscova şi Erevan sunt parteneri în cadrul OTSC şi, prin urmare, au obligaţii de aliaţi. ‘Rusia tratează cu seriozitate aceste obligaţii’, a subliniat şeful statului rus.
Menţionarea OTSC nu este una întâmplătoare: după conferinţa de presă comună, preşedinţii Rusiei şi Armeniei s-au alăturat colegilor lor sosiţi la summitul acestei organizaţii. Conferinţa OTSC de la Erevan a avut un caracter informal şi nu prevedea semnarea unor documente.

foto PanArmenian

Din motive de sănătate, de la summit a absentat preşedintele Uzbekistanului, Islam Karimov. În afară de aceasta, până la începutul summitului s-a menţinut principala intrigă: va participa sau nu la reuniune liderul belarus Aleksandr Lukaşenko. În condiţiile în care summitul OTSC s-a desfăşurat pe fondul unei escaladări a tensiunilor dintre Minsk şi Moscova, se putea crede că Lukaşenko va iniţia un nou ‘demers’.

Cu toate acestea, liderul belarus sosise la Erevan mai devreme chiar decât Medvedev. Pe ordinea de zi a summitului s-au aflat două subiecte principale: măsurile ce urmează să fie luate în vederea normalizării situaţiei din Kârgâzstan şi crearea, în cadrul OTSC, a unui sistem eficient de reacţie la situaţii de criză.
După cum a subliniat Medvedev, ‘până în decembrie ar urma să fie elaborate modificări la documentele statutare ale OTSC care servesc drept bază la activitatea noastră în regiune’.

Potrivit liderului rus, la elaborarea acestor amendamente ar urma să se ţină cont de experienţa acumulată de astfel de organizaţii precum NATO, ONU şi UE. Potrivit Vremia Novostei, cele mai surprinzătoare au fost cuvintele liderului rus despre faptul că în decembrie Aleksandr Lukaşenko va trebui să preia preşedinţia OTSC. ‘Preşedintele Belarusiei şi¬a exprimat deschiderea de a prelua preşedinţia OTSC, iar noi ne bucurăm foarte tare de acest lucru’, a spus Medvedev.

Preşedinţia OTSC urma să fie preluată de Belarus încă în iunie anul trecut. La acea dată, însă, Lukaşenko renunţase demonstrativ la acest lucru, din cauza conflictului cu Rusia. În luna august a aceluiaşi an, în timpul summitului informal din Kârgâzstan, liderul belarus promisese să preia în următoarele luni preşedinţia OTSC, însă nu s-a ţinut atunci de cuvânt, aminteşte în final ziarul rus.

dupa Financiarul.ro