Simona Paula Dobrescu

BARI | WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2021

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vaccinată, cu green pass în buzunar și multă speranță în suflet, am vizitat expoziția internațională”World Press Photo Exhibition” 2021, inaugurată la Bari, la Teatrul Margherita[Margareta] în ziua de 14 octombrie anul curent.

În cadrul acestui eveniment, organizat de asociația culturală Cime, unul din cei mai importanți parteneri ai Fundației World Press Photo din Amsterdam, au fost prezentate 159 imagini, realizate în anul 2020, de cei mai importanți fotoreporteri din lume.

Tot ceea ce au realizat cu talent, măiestrie, inteligență și curaj nu sunt simple imagini…este vorba de “povestiri” fotografice care ilustrează  actualitatea : pandemia de Covid -19, conflictele,  încălcarea drepturilor omului și schimbările climatice; vești de ultimă oră; activitățile sportive; prezentând mediul înconjurător; acordând atenție portretelor și proiectelor de lungă durată.

Au fost examinate 74.470 de imagini, propuse de către 4.315 fotoreporteri, provenind din 130 de țări. Juriul internațional, care în fiecare an se schimbă, a selecționat pentru prima dată, on line, “clicurile” cele mai deosebite. Lucrările premiate au fost îndelung verificate cu scopul de a garanta credibilitatea imaginilor observate de fotoreporteri.

Expoziția este în fiecare an prezentă în 120 de orașe din 50 de țări. La București a fost prezentată în luna mai a acestui an.

Simona Paula DOBRESCU

Valery Melnikov, Russia/Sputnik, a câștigat premiul “World Press Photo Story of the Year”2021, cu 5 imagini realizate în Nagorno-Karabakh anul trecut. ( Imaginile din dreapta ) 1. O rachetă rămasă în câmp după bombardamentul orașului Martuni (Khojavend) ,Nagorno-Karabakh,10 noiembrie 2020. 2. Diverși locuitori au dezgropat osemintele rudelor, luându-le cu ei pentru ale îngropa din nou în Armenia, 30 noiembrie 2020. 3. Areg așezat în fața unei case în flăcări din satul Karegakh ,Nagorno-Karabkh. Mulți locuitori au incendiat propriile case înainte de a părăsi zona, 25 noiembrie 2020.

Valery Melnikov, Russia/Sputnik.( imagine stânga) Abovyan Hasmik plânge în fața ușii casei sale. Satul Nerkin Sus,Nagorno- Karabakh, 30 noiembrie 2020. ( imagine dreapta) Soții Azat și Anaik Gevorkian disperați, înainte de a părăsi casa lor din Lachin,Nagorno-Karabakh, 28 noiembrie 2020.

Vaghinak Ghazaryan Armenia s-a clasat pe locul 3 în cadrul secțiunii Actualității, cu o singură lucrare intitulată “Soldat care se odihnește” realizată în nord-estul regiunii Syunik, 31 octombrie 2020.