Simona Paula Dobrescu

BARI / WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION 2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Expoziția internațională, de fotoreportaje, cea mai importantă din lume, a fost inaugurată la Amsterdam în luna iunie din acest an, imediat, după care, a început un tur în 100 de orașe din 45 de țări.
“WORLD  PRESS PHOTO EXHIBITION” 2020 a ajuns ;i la Bari, la Teatrul Margherita situat pe faleză.                                           
Activitatea Fundației WORLD PRESS PHOTO a început în 1955 la Amsterdam și se remarcă prin faptul că, este una dintre cele mai mari organizații independente și no-profit, angajată în tutelarea libertății  de informare, de cercetare și de exprimare, având capacitatea de a promova fotoreportaje de calitate, în lumea întreagă. Totodată, oferă o serie de activități comunicative, educative și de cercetare.                           
WORLD PRESS PHOTO FOUNDATION organizează cel mai important concurs de fotoreportaje, din lume, la care participă, în general, peste 6000 de fotoreporteri, care provin de la cele mai cunoscute ziare sau agenții de presă internaționale cum ar fi: Reuters, AP, The New York Times, Le Monde, El Pais.
Concursul “WORLD PRESS PHOTO” 2020 a  selecționat 44 de fotografii provenind din 45 de țări. “WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR” este selecționată în cadrul diverselor categorii: teme de actualitate, mediul înconjurător, natură, portrete, sport, vești de ultimă oră. Anul acesta, juriul internațional  a examinat 73.996 de lucrări aparținând a 4282 de fotoreporteri, provenind din 125 de țări.

Japonezul Yasuyoshi Chiba a câștigat premiul “WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR “2020, cu o imagine realizată la Khartoum în 2019.

Premiul” WORLD PRESS PHOTO STORY OF THE YEAR”2020 a fost câștigat de francezul  Romain Lourendeau, care a povestit de condiția socială a tinerilor din Algeria.

durerea lui Boris Abgarzian, disperat pentru pierderea fiului său de 17 ani, victimă a cutremurului din Armenia, din anul 1988. Autor David Turnley, U.S.A.,Detroit,Free/Press Black Star.
2002 Eric Grigorian, Armenia
După un cutremur în provincia Quazim, în Iran, un băiat strânge la piept, pantalonii tatălui  decedat, în fața mormântului  său.

Teatrul Margherita din Bari a găzduit a 63-a ediție a unei extraordinar de interesante expoziții internaționale de fotoreportaje, care nu s-a rezumat să expună numai imaginile cele mai recente dar și multe altele, la fel de semnificative, dar din anii trecuți.
Din păcate, din cauza pandemiei de Covid-19,expoziția, care s-a bucurat de atenția multor vizitatori, s-a închis la data de 6 noiembrie 2020 și nu la jumătatea lunii  așa cum era prevăzut.

Simona Paula Dobrescu