Simona Paula Dobrescu

BARI / MUZICĂ, LUME, MEMORIE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_9836_resized

ORFEO FUTURO [ORFEO VIITOR] Reţea a Festivalurilor de Muzică de Artă 2015, a inclus un ciclu de nouă concerte dedicate memoriei Genocidului poporului armean, al cărui centenar este amintit anul acesta în toată lumea prin simbolul florii “nu mă uita”, ale cărei cinci petale reprezintă numărul continentelor care au oferit ospitalitate refugiaţilor.

Unul dintre aceste spectacole a avut loc pe 29 septembrie 2015 la Uditoriul Vallisa, unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult care se pot admira în Bari, situat în partea străveche a oraşului, construit în stil romanic, dar îmbogăţit cu elemente arhitectonice caracteristice regiunii Puglia. După o scurtă vizită ghidată şi o introducere la spectacol constituită dintr-o mărturie documentată şi filmată a unui bătrân armean în vârstă de 84 de ani, Ensemble Florilegium Vocis dirijat de Sabino Manzo, a dat viaţă unui concert intitulat Patarag – Voci din Armenia. Se ştiu puţine lucruri despre muzica şi compozitorii armeni, ce aparţin unui popor care a suferit şi care este cunoscut mai ales pentru tragicele evenimente din 1915 şi pentru diaspora care a luat naştere după aceea. Concertul a reprezentat o ocazie deosebită pentru a putea asculta o compoziţie a unui autor care trăit într-o perioadă cuprinsă între secolele XIX şi XX: Părintele Komitas (Komitas Vardapet), un religios dar şi un atent studios de folclor, supranumit «Béla Bartòk armean», care continuă şi în zilele noastre să fie amintit în acest sens. Exiliat în anul 1915, Părintele Komitas a supravieţuit tragediei poporului său, dar soarta sa a fost pecetluită de o mare suferinţă, încât şi-a sfârşit zilele într-o clinică psihiatrică din Paris. Din compoziţiile sale muzicale, este demnă să fie amintită, mai ales una, deosebit de sugestivă, intitulată Patarag [Divina Liturgia], pentru cor a capela, cu care a început spectacolul. Muzica Părintelui Komitas interpretată de grupul vocal Florilegium Vocis a devenit punctul de plecare pentru o reflexie în ce priveşte istoria armeană, cât şi pentru prezentarea pentru prima dată, a unor noi compoziţii scrise de autori contemporani, pe care îi voi aminti în continuare, inspirate din tristele evenimente din secolul trecut. Gianmartino Durighello – “Frates in unum”, Manolo Da Rold – “Madrigale del ritorno” [Madrigalul întoarcerii], John Taverner – “The lamb”, Vito Andrea Morra – “Io me ne andrò nella notte” [Eu voi pleca noaptea] şi Mario Lanaro – “Alakiaz”. Grupul vocal Florilegium Vocis, în ultim a interpretat “Le monde entier”, compoziţie anonimă din secolul al XIIlea.

Concertul a fost prezentat şi la Martina Franca pe 27 septembrie 2015, în prezenţa Ambasadorului Armeniei în Italia E. S. Sarkis Ghazaryan şi face parte din a VIIa ediţie a Festivalului Anima mea, care realizează proiecte originale în primă absolută, chiar şi în coproducţie cu alte festivaluri naţionale şi internaţionale.

Muzica ascultată deosebit de pătrunzătoare, amplificată de o acustică extraordinară, a strecurat în sufletul spectatorilor multă linişte, de care este mereu nevoie indiferent în ce epocă se trăieşte.

 

20151001_165317_resizedCorespondenţă din Bari (Italia)

de Simona Paula Dobrescu